Окупанти вдруге за день обстріляли ЗАЕС: цього разу влучили на майданчик станції

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові 5 серпня вдруге обстріляли територію Запорізької атомної електростанції. 

Про це повідомили у “Енергоатомі”. 

Фото: ЗАЕС

Перший обстріл станції 5 серпня відбувся о 14:30, а про другу атаку повідомили вже о 19-й годині. 

“Три “прильоти” зафіксовані прямо на майданчику станції біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека”, – розповіли в “Енергоатомі”. 

При цьому російських працівників, яких завезли на станцію, перед атакою евакуювали. 

“Ймовірно, вони знали, що готується атака. Український персонал ЗАЕС перебуває на місці й виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень”, – кажуть в “Енергоатомі”. 

Наразі про постраждалих не повідомляли. 

Після першого обстрілу від мережі відімкнули один із робочих енергоблоків. 

Територію Запорізької АЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі, російські військові захопили на початку березня. Вже наприкінці квітня над ЗАЕС пролетіли дві російські крилаті ракети. Після цього Україна вчергове закликала МАГАТЕ встановити демілітаризовані зони навколо українських АЕС.

В українському МЗС, коментуючи обстріли ЗАЕС 5 серпня, нагадали світу, що наслідки влучання в діючий реактор рівноцінні застосуванню атомної бомби.

“Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу”,йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у Міжнародному агентстві з атомної енергетики вважають – окупована росіянами ЗАЕС “вийшла з-під контролю”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter