Нацбанк оштрафував колекторську фірму на понад 100 тисяч гривень

Дата: 01 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Нацбанк оштрафував за порушення встановлених законом вимог щодо взаємодії зі споживачами колекторську фірму. 

Про це повідомили у НБУ.

Будівля Національного банку України. Фото: Вікіпедія

Мова йде про ТОВ “Кредитпромінвест”. На форумах у мережі можна знайти чимало негативних відгуків щодо роботи колекторів з цієї компанії:

“Погрожували, дзвонили чужим людям, змушували сусідів приходити до мене додому і розібратися зі мною, розповсюджували неіснуючу інформацію! Говорили матом, на оплату давали кілька годин!”.

“Спочатку зателефонував хам і уточнив, як мене звуть. Потім почав розповідати про борг сусідів, яких я знати не знаю. Звідки у них мій номер телефону і моє ім’я, відповісти відмовився. Почали приходити дзвінки з автовідповідача з регулярністю до 6– 7 дзвінків на годину”,розповідає інший постраждалий. 

Рішення щодо стягнення ухвалив 1 жовтня Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг. Колектори муситимуть сплатити штраф у розмірі 102 тисяч гривень за порушення статті 25 закону “Про споживче кредитування”.

Восени Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що встановлює правила роботи колекторів, зокрема порядок реєстрації таких компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, форми й порядок комунікації, вичерпний перелік персональних даних для оброблення, нагляд за колекторською діяльністю та санкції за порушення. 

Минулого року у сфері захисту персональних даних більшість скарг Омбудсману стосувалась саме агресивної поведінки колекторів. Раніше ZMINA розповідала, як колектори “Сбербанку” погрожували переселенцю передати його борг бойовикам “ДНР”.

Якщо ви стали жертвою колекторів, то слід звернутись з письмовою скаргою до керівництва колекторської компанії, яка вас турбує, а також до контактцентру НБУ за телефоном 0 800 505 240. Ви також можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правоохоронців та суду. 

Фотографія обкладинки: Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter