Наче в концтаборі: морпіх Діанов розповів про катування голодом та інші знущання в російському полоні

Дата: 02 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Захисників “Азовсталі” в російському полоні катували голодом, роздягали, били електрошокером, заганяли голки під нігті та знущались іншими способами.

Про це в інтерв’ю Sky News розповів звільнений з полону морський піхотинець Михайло Діанов.

Михайло Діанов під час захисту “Азовсталі” та після звільнення з полону

Він є одним із 215 українців, яких за обміном звільнили з російського полону 21 вересня. Михайла Діанова разом з іншими полоненими захисниками “Азовсталі” тримали в Оленівській колонії на окупованій росіянами території Донецької області.

Чоловік називає це місце концтабором і розповідає, як загарбники мучили полонених голодом:

“Вони поводилися з нами, як з тваринами. Їсти було неможливо. На це давали 30 секунд. За 30 секунд треба було з’їсти все, що можна. Хліб був навмисне дуже жорсткий, хлопці, яким вибили зуби, не встигали поїсти. Це тривало 30 секунд, а потім ти повинен був зупинитися. Ти мав відразу встати й бігти. Так було весь час”.

Військовий також описав, як полонених кидали в одиночну камеру і катували за те, що вони підняли ягоду з землі й з’їли її. Їх били палицями, застосовували електрошокери та встромляли голки під нігті.

“Повірте, після місяця голодування, коли закриваєш очі, ти забуваєш про сім’ю, про країну, про все. Єдине, про що ти думаєш, – це про їжу”, – каже він. 

До того ж у цій в’язниці окупанти тримали в рази більше осіб, ніж вона має вміщувати. Замість 150 в блоці – 800. Через постійне перебування у неймовірній тисняві у Михайла почалися проблеми з ногами – тепер йому важко ходити. 

Чотири місяці перебування у полоні росіян змінили його до невпізнаваності. Боєць схуд на 40 кг, а його стан здоров’я значно погіршився. 

Фото Михайла Діанова до поранення і полону

Непоправної шкоди завдало те, що росіяни майже не надавали пораненим полоненим потрібної медичної допомоги. На момент потрапляння в полон у Діанова була зламана права рука. Окупанти провели невідповідну операцію за допомогою плоскогубців і без анестезії. За час перебування в полоні через відсутність медичної допомоги кістка зрослась півколом.

Журналіст видання Sky News також запитав Діанова про великі садна на верхній частині носа.

“Клейка стрічка. Вони обмотали мою голову скотчем, і я так провів день, півтора”, – відповідає він

Діанов перебував 36 годин із заклеєними скотчем очима, не знаючи, куди він прямує – пересідав з автобуса на літак і знову на автобус. Лише після того, як стрічку нарешті зняли, він зрозумів, що повернувся в Україну.

Тепер йому потрібно набрати 20 кг, перш ніж він зможе зробити корекційну операцію на руці.

Психологічний вплив, швидше за все, займе набагато більше часу.

“Кожен травмований, я вважаю себе психічно сильною людиною, але для мене багато речей втратило свою цінність”, – каже звільнений військовий.

Як відомо, внаслідок чергового обміну полоненими 21 вересня в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”. Звільнені 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

На початку вересня голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер заявляла, що ООН має докази того, що військовополонені, які перебувають під владою Російської Федерації та утримуються збройними силами Росії або пов’язаними з ними збройними угрупованнями, зазнавали тортур і жорстокого поводження. Такі дії щодо військовополонених можуть бути розцінені як воєнні злочини.

23 серпня ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених українських захисників та надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу.

За словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, станом на 25 вересня в полоні російських військових перебувають 2,5 тисячі українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter