Це безкарність за корупцію: НАБУ також закликає Порошенка ветувати зміни до кодексів

Дата: 05 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Національне антикорупційне бюро закликає президента Петра Порошенка накласти вето на прийнятий парламентом 3 жовтня закон про внесення змін до низки кодексів (законопроект №6232), оскільки його введення паралізує досудове слідство і унеможливить покарання за тяжкі корупційні злочини.

Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій у середу.

“Національне бюро переконане: ухвалення подібних змін до кримінального процесуального законодавства заблокує розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів і унеможливить притягнення винних до відповідальності”, – зазначили у відомстві.

У НАБУ пояснили, що законопроект №6232, який серед іншого передбачає внесення змін до КПК, містить низку суперечностей, які у разі набуття чинності можуть паралізувати роботу органів досудового розслідування.

“Найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку”, – сказано у заяві.

Відомство вважає, що розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни є неможливим.

Зокрема, як зазначається у заяві, під час розслідування схем, пов’язаних із виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, який складається  в середньому з 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам.

Для здобуття доказів у справі детективи мають проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. За таких обставин тільки на розкриття банківської таємниці згідно ст. 164 КПК детективу знадобиться щонайменше 7-10 місяців, на подальше проведення експертних досліджень також необхідний час.

“Інший ризик нових норм КПК – закриття в судовому порядку проваджень, в яких терміни досудового розслідування перевищують шість місяців, за ініціативи самих фігурантів поточних розслідувань. У запропонованих до Кримінального процесуального кодексу змінах відсутні перехідні положення, які б виводили з-під дії Кодексу поточні справи, де нікому не оголошено про підозру”, – сказано у заяві.

Серед інших спірних змін НАБУ називає зміни до статей 132, 234 , 242 та 303 КПК України. Детальніше про них, можна почитати у повному тексті заяви відомства.

“Національне бюро закликає президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування, ветувавши суперечливі зміни до Кримінального процесуального кодексу”, – говориться у зверненні.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Документ вносить зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших законів. За задумом президента України, внесені у процесуальні кодекси поправки мають відповідати раніше схваленим основним законам судової реформи.

Окрім того, зміни до кодексів мають запустити оновлений Верховний Суд України. Ця судова інстанція стає єдиним в Україні касаційним органом.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

За їхніми словами, ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко. А усі “майданівські” справи і справи проти колишніх очільників держави одразу будуть закриті, оскільки запропоновані депутатом Лозовим і підтримані комітетом строки розслідування там вже давно спливли.

Зараз у Верховній Раді вже зареєстровано два проекти постанов про скасування вищезазначеного закону – 6232-П і 6232-П1.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter