На суддю, яка випустила з-під домашнього арешту тітушку Крисіна, прокуратура завела справу

Дата: 19 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Департамент спецрозслідувань Генпрокуратури вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань  відомості щодо судді Києво-Святошинського райсуду Наталії Пінкевич, яка ухвалила рішення зняти електронний браслет з Юрія Крисіна, який підозрюється у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія.

Про це повідомляє координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак з посиланням на прокурора Департаменту спецрозслідувань Олексія Донського.

За інформацією Томак, у ГПУ вважають, що суддя Наталія Пінкевич вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудної ухвали).

“Відразу заспокоїмо: Юрій Крисін у браслеті, але можна тільки поспівчувати Києво-Святошинській поліції, яка опинилася між молотом і ковадлом: суддею Пінкевич і її рішенням та Генпрокуратурою, яка лягла груддю, щоби той браслет не зняли. І все ж таки не зняли”, – пише Томак.

Зі слів Олексія Донського, ще 28 квітня суддя Києво-Святошинського райсуду Наталія Пінкевич ухвалила рішення про зняття браслету з Юрія Крисіна. Але це було зроблено у дуже хитрий спосіб.

Захисту Крисіна, який просив зняти запобіжний захід із посиланням на ст. 206 КПК, суд відмовив і в резолютивній частині ухвали суду сказано виключно про цю відмову. Натомість в непримітному абзаці вище було зазначено, що Крисін “вважається таким, до якого не застосовано запобіжний захід”.

Це засідання було проведене суддею Пінкевич без присутності прокурора (перед тим прокурор заявив відвід Пінкевич, але йому не було повідомлено про дату та час засідання у випадку відмови у відводі).

Окрім того, в ДСР стверджують, що Києво-Святошинський райсуд в принципі не міг ухвалювати рішення про зняття браслету, тому що це рішення може ухвалити виключно Соломянський райсуд, де перебуває провадження, в рамках якого запобіжний захід був обраний.

Відразу після винесення Пінкевич ухвали прокурор ДСР Гаркуша ініціював внесення відомостей до ЄРДР щодо самої судді, вважаючи її рішення “завідомо неправосудним і таким, що містить відомості, які не відповідають фактичним обставинам, у тому числі щодо висновку суду про незаконність застосування щодо Крисіна запобіжного заходу”. Днями стало відомо, що відомості вже внесені до ЄРДР. Відповідно розпочате досудове розслідування щодо судді.

Нагадаємо, суд системно звільняє з-під варти підозрюваного у причетності до вбивства Веремія, попри те, що за три роки, відколи триває слідство, він встиг скоїти ще два злочини.

Крисін обвинувачується в тому, що в складі групи “тітушок” бив журналіста бейсбольною биткою біля Михайлівської площі 18 лютого 2014 року в Києві.

За версією слідства, безпосереднє вбивство журналіста скоїв житель Горлівки (Донецька область) Джалал Алієв.

В’ячеслав Веремій був убитий вночі 18 лютого. Він з колегою із газети “Вести” їхав додому на таксі і, побачивши групу “тітушок”, почав знімати їх на мобільний телефон. Молодики побачили це, зупинили світлошумовою гранатою машину, витягли всіх, хто там був, і почали бити. Коли журналісту вдалося вирватися, йому вистрілили в спину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter