На Харківщині СБУ з тортурами вимагала від чоловіків зізнань про участь у збройному конфлікті – ООН

Дата: 19 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

У квітні 2015 року СБУ з елементами сексуального насильства катувала затриманих, яких підозрювала в участі в конфлікті. 

Про це йдеться у 18-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) поспілкувалося з двома чоловіками 15 та 17 березня 2017 року.

Повідомляється, що невідомі озброєні люди зупинили одного чоловіка на дорозі, закували його в наручники, одягли на голову мішок і доставили до Харківської СБУ.

Його допитували і вимагали зізнатися, що він — член групи “Харківські партизани”.

Чоловіка били ногами в живіт і по голові. Один із співробітників СБУ схопив постраждалого за геніталії і скручував їх.

В ООН переповідають, що протягом знущань, які тривали близько години, представники СБУ постійно погрожували завдати шкоди його родині.

Другого чоловіка затримали в будинку свого друга, де його били в пах ще до допиту.

Співробітники СБУ надягали йому на голову протигаз і перекривали доступ повітря, щоб він починав задихатися. Йому погрожували іншими тортурами.

Коли співробітники СБУ пригрозили дати адресу його подруги “Правому сектору”, натякаючи, що вони можуть “зробити все що завгодно” з нею, потерпілий погодився “співпрацювати” і підписати все.

Станом на 15 травня 2017 року ці чоловіки утримувалися під вартою. 

Раніше повідомлялось, що у 2014 році представники незаконного збройного формування Донеччини погрожували бізнесменові зґвалтуванням дружини, якщо той не передасть у власність усе своє майно.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали, чому Україна має розслідувати зґвалтування під час збройного конфлікту. Наразі в Україні розслідується лише одна справа про сексуальне насильство в АТО.  

В ООН зауважують, що незаконні збройні формування продовжували використовувати 30-денний “адміністративний арешт”, протягом якого жертвам заборонено бачитись з адвокатом або родичами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter