На Житомирщині син виховательки ліцею цькував колег мами в мережі

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Житомирській області поліція оштрафувала батьків підлітка за цькування вчителів у школі. 

Про це повідомили у відомстві. 

До поліції звернулися вчителі Вільшанського ліцею, які розповіли, що хтось зламав їхні особисті акаунти на навчальній вебплатформі й від їхнього імені публікував образливі коментарі стосовно колег. Згодом виявилося, що до цього причетний учень 10-го класу ліцею.

Потерпілі, серед яких були психологиня та вчитель праці, розповіли журналістам, що цькування продовжувалися близько року. Спочатку старшокласник створював жартівливі меми, використовуючи фотографії педагогів, однак з ним поговорили, а тому він припинив цькування. 

Після зламу вчительських акаунтів до ліцею викликали поліцію, а вчитель інформатики взявся з’ясовувати, чи знову це робив той самий учень. Згодом виявилося, що частину повідомлень надіслали з IP-адреси школяра. 

“Вчителі залишали свої акаунти відкритими і йшли додому. Деякі ж учні, вони ж діти, я не бачу тут нічого кримінального, заходили від імені вчителя і там щось писали, зокрема і такі образи”, – пояснив викладач Олександр Тичинський

Фото: з відкритих джерел

Мати учня, яка працює вихователькою в ліцеї, розповіла, що син підтвердив авторство деяких повідомлень, але не всіх. За словами хлопця, з учителем праці, мовляв, торік у нього були непорозуміння.

Наразі поліція склала адміністративний протокол на батьків учня за булінг. До відповідальності притягнуть і директора ліцею, який вчасно не втрутився і не відреагував на ситуацію, хоча й знав про неї. Щодо старшокласника, то з ним провели роз’яснювальну роботу. 

Нагадаємо, що два роки тому в українському законодавстві з’явилося поняття “булінг”, а тому за цькування неповнолітнього тепер можна отримати покарання. З вересня минулого року поліція почала ставити булерів на облік.

За цей час правоохоронці активно почали притягати до відповідальності кривдників: уперше за цькування в країні покарали в Борисполі, де школярка виклала інтимні фото однолітки в Instagram. Також на сьогодні є щонайменше одне рішення суду щодо притягнення до відповідальності за булінг учителя. 

Однак, за словами експертів, працівники поліції не приділяють уваги питанням оформлення адміністративних справ за цією статтею, а грошове стягнення як вид покарання взагалі вкрай низьке. Так, у 109 справах про булінг суди наклали грошове стягнення загалом на понад 109 тис. грн, водночас із них сплатили тільки трохи більш ніж 19 тис., що дорівнює 17%.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter