На Запоріжжі викрили чиновників, які за гроші допомагали перетинати лінію розмежування

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили чиновників, які організували масштабну корупційну схему з перевезення цивільних через лінію розмежування у Запорізькій області. За день зловмисники заробляли близько двох мільйонів гривень.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань та Офісі генпрокурора.

За даними слідства, схему організували чиновники Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації, міської ради та правоохоронці. У травні 2022 року Рада оборони Запорізької області затвердила порядок перетину лінії зіткнення. Відповідно до нього, українці мають подавати заявки на перетин, після їхнього розгляду чиновники мають формувати списки.

Порядок ухвалили, аби українці могли безпечно та швидко пересуватися через лінію зіткнення. Ділки ж за гроші “швидко і позитивно” розглядали ці заявки. Учасники схеми – із Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації, міської ради, а також правоохоронних органів.

У рамках своєї схеми вони створювали штучні перешкоди або затягували час, або свідомо припускалися помилок під час оформлення документів. У результаті час розгляду заявок на виїзд затягувався та становив від 4 до 5 тижнів, або ж взагалі – людині відмовляли перетинати лінію зіткнення через “неточні дані в документах”. З однієї машини вони могли брати до $800.

За даними правоохоронців, за добу прибуток ділків міг становити 2 мільйони гривень.

Слідчі 13 серпня провели понад 20 обшуків: у Запорізькій ОВЦА, міській раді, правоохоронних органах і, зокрема, в людей, які могли бути причетні до схеми. Вилучили чорнові записи, документи, гроші, засоби зв’язку та інші речі.

Також ДБР затримали одного з посередників, коли той отримував 1400 доларів. За даними пресслужби, затриманий обіцяв оформити документи для перетину лінії зіткнення упродовж двох днів за окрему плату.

Нагадаємо, у звіті Human Rights Watch, який опублікували наприкінці липня, йдеться про те, що на території тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей російські військові створили атмосферу страху та беззаконня, катуючи та незаконно позбавляючи волі місцевих мешканців. 

Автори звіту поспілкувались із 71 людиною з Херсона, Мелітополя, Бердянська, Скадовська та ще десятка міст Херсонської та Запорізької областей, які описали понад чотири десятки випадків свавільних затримань і катувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter