На захопленій території Запорізької області окупанти обіцяють надавати меддопомогу лише тим, хто має паспорт РФ

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованої Запорізької області з 1 січня 2024 року будь-яку медичну допомогу зможуть отримати лише ті місцеві жителі, які отримали громадянство РФ.

Про це повідомили в Центрі журналістських розслідувань з посиланням на Євгена Балицького, очільника окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленій частині Запорізької області.

Фото з відкритих джерел

“До нового року людина ще отримує медичну допомогу, навіть якщо не має російського паспорта. Далі ухвалено рішення, що меддопомогу отримуватимуть тільки громадяни РФ”, – заявив Балицький.

Також колаборант повідомив, що окупаційна влада має “ще цілу низку механізмів”, щоб змусити мешканців ТОТ отримувати російський паспорт.

Як повідомляють мешканці окупованих територій, наразі дійсно більшість видів медичної допомоги, таких як консультація лікаря, виклик швидкої, екстрені операції тощо, в лікарнях на ТОТ надають усім, хто цього потребує.

Російський страховий номер індивідуального особового рахунку (СНИЛС) та російський поліс медичного страхування, для отримання якого потрібен російський аусвайс, вимагають тільки для поставлення на диспансерний облік та для отримання ліків хронічним хворим.

Хоча, за інформацією законного Мелітопольського міського голови Івана Федорова, на нових окупованих територіях наразі медстрахування все ще не діє. По медичну допомогу мешканці Запорізької області мають звертатися до медзакладів в окупованому Криму або в Росії.

За заявами Балицького, близько 70% мешканців тимчасово окупованих районів Запорізької області вже отримали російський паспорт. Перевірити цю інформацію неможливо.

Нагадаємо, в окупованому Маріуполі на Донеччині пацієнти не можуть отримати інсулін без російського паспорта. 

Раніше ZMINA повідомляла, що на тимчасово окупованих територіях України російські військові посилюють тиск на мирних жителів з вимогою отримання паспортів РФ. Зокрема, вони ввели правило, що оплата комунальних послуг, інтернету та мобільного телефону неможлива без російського громадянства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter