На ЗАЕС окупанти намагаються змінити проєктний стан ядерних установок, зводячи незаконні споруди

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На Запорізькій атомній електростанції російські військові намагаються змінити проєктний стан ядерних установок, втручаючись у роботу систем теплопостачання та електропостачання. Крім того, окупанти будують невідомі споруди біля резервної електростанції блока №6. 

Про це повідомив в. о. голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков.

Фото: Getty Images

За словами Корікова, внутрішній кризовий центр на майданчику АЕС розкомплектований і виконувати свої функції не може, оскільки там постійно перебувають війська РФ. Зовнішній кризовий центр, який знаходиться в Запоріжжі, фактично не має звʼязку. Тобто туди не приходить інформація про стан безпеки ЗАЕС, оскільки окупанти вивели цю комунікацію з ладу.

“Обсяг завданої шкоди окупацією оцінити поки що нереально, це покаже післядеокупаційна експертиза. Однак зараз про ризик виведення з експлуатації через нанесену окупантами шкоду поки не йдеться. Ми не втратили надію на повернення станції до безпечної експлуатації після деокупації”, – додав він.

Тим часом 37 країн Європи закликали РФ вивести свою військову техніку та персонал “Росатому” з ЗАЕС і повернути Україні повний контроль над нею. Такий заклик озвучив Європейський Союз разом з Україною, Молдовою, Грузією, Північною Македонією, Чорногорією, Албанією, Боснією та Герцеговиною, Ісландією, Ліхтенштейном і Норвегією.

Ядерної аварії з усіма її радіологічними наслідками поки що вдалося уникнути, головним чином завдяки стійкості та відданості українського експлуатаційного персоналу. Російська Федерація повинна припинити тиск на нього. Українські атомники працюють у дедалі меншій кількості та в надто стресовому стані, щоб підтримувати безпеку ЗАЕС“, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, що напередодні голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі порівняв роботу агентства щодо захисту ядерної безпеки, зокрема на ЗАЕС, із підкиданням кубика. Внаслідок чергової масованої ракетної атаки Росії у ніч проти 9 березня ЗАЕС знову залишилась знеструмлена. 

Згодом фахівці “Укренерго” відновили енергоживлення Запорізької АЕС. Без енергопостачання станція була щонайменше десять годин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter