На виборах президента в Мексиці вперше в історії країни перемогла жінка

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

61-річна Клаудія Шейнбаум, політикиня, науковиця та ексочільниця Мехіко, стала першою жінкою – президенткою Мексики. Вона перемогла на виборах, що відбулись у неділю, 2 червня.

Про це повідомляє BBC.

Клаудія Шейнбаум. Фото: REUTERS / Raquel Cunha / File Photo

Основна боротьба за президентське крісло вперше йшла між двома жінками – Клаудією Шейнбаум і Хочітль Гальвес.

Екзитпол, який провела компанія Parametria, показав, що за Шейнбаум проголосували 56% виборців, а за її головну суперницю, сенаторку Хочітль Гальвес – 30%. Екзитпол компанії Enkoll дав схожі результати: 57,8% за Шейнбаум та 29,1% за Гальвес.

Виборчі кампанії проходили під гаслами необхідності боротьби зі злочинністю. Тим часом немало мексиканських політиків самі стали жертвами вбивць.

Клаудія Шейнбаум. Фото: REUTERS / Raquel Cunha

61-річна Клаудія Шейнбаум – мексиканська вчена і політикиня, екскерівниця міста Мехіко, спеціалістка з охорони довкілля. Вона має єврейське походження, що робить її ще й першою в історії Мексики лідеркою країни з такими коренями.

Також нова президентка Мексики – одна з колективних лавреаток Нобелівської премії миру 2007 року (як членкиня Міжурядової групи експертів зі питань зміни клімату).

Клаудіа здобула науковий ступінь докторки наук в інженерно-енергетичній галузі, авторка понад 100 статей і двох книг з питань енергетики, довкілля та сталого розвитку. 2018 року її внесли до списку “100 жінок” BBC.

Нагадаємо, на виборах президента Ісландії перемогла інвесторка, бізнесвумен Халла Томасдоттір, вона стане другою жінкою на цій посаді.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Ірані вперше в історії держави серед кандидатів на посаду президента є жінка. Це колишня членкиня парламентського комітету з національної безпеки та зовнішньої політики Зохре Елахян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter