На всіх українських АЕС перебуватимуть експерти МАГАТЕ

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії розширює контингент в Україні.

Про це розповів генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Рафаель Гроссі (посередині) разом з експертами МАГАТЕ. Фото: твіттер-акаунт Гроссі

Цього тижня Гроссі має відвідати Південноукраїнську, Рівненську, а також Чорнобильську АЕС, де відтепер працюватимуть по двоє експертів агентства.

Ще двоє перебуватимуть на Хмельницькій АЕС. 

“Вони стежитимуть за ситуацією на станціях, оцінюватимуть обладнання та інші потреби, надаватимуть технічну підтримку, консультуватимуть, а про свої висновки повідомлятимуть у штаб-квартиру МАГАТЕ”, – розповідав про завдання місії Гроссі. 

До чотирьох експертів агентство вже має на ЗАЕС, яку росіяни окупували ще торік у березні. Минулого тижня туди прибула нова команда з трьох людей, яка стала вже п’ятою відтоді, як МАГАТЕ почало стежити за безпекою на станції.

Всі шість реакторів ЗАЕС потребують електроенергії для охолодження та інших важливих функцій, яку отримують від останньої зовнішньої лінії, що діє. 

“У разі втрати зовнішнього живлення всі 20 резервних дизель-генераторів готові постачати електрику, необхідну для всього обладнання, пов’язаного з безпекою. Крім того, зараз працюють дев’ять пересувних котелень на дизельному паливі, які запобігають замерзанню критичних систем у зимовий період та забезпечують обігрів персоналу. Ситуація на ЗАЕС залишається складною”,йдеться в останній заяві на сайті МАГАТЕ від 13 січня. 

Українські енергетики просять створити демілітаризовані зони навколо українських АЕС, а активніше закликати до цього почали, коли повз станції пролетіли декілька російських ракет та дронів. 

Нагадаємо, що торік російські військові обстрілювали в Харкові ядерну установку та сховище ядерних матеріалів, а також тримали в заручниках працівників Чорнобильської АЕС. 

До початку повномасштабної війни в Україні ядерний тероризм вважали гіпотетичним видом тероризму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter