На Волині відправили за ґрати експосадовця за привласнення коштів і напад на журналістку

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Суд Луцька визнав експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанесу винним у привласненні бюджетних коштів та нападі на журналістку й відправив його за ґрати на 5,5 року; він також має повернути сільраді понад пів мільйона гривень збитків.

Про це пише “Волинська служба новин”, кореспондент якої 19 квітня був присутній на судовому засіданні Луцького міськрайонного суду.

Георгій Штефанеса. Джерело: “Волинська служба новин”

Експосадовця судили за обвинувачуванням у привласненні, розтраті майна й заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах у складі злочинної групи, а також за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 

У повідомленні нагадали, що в січні 2021 року Штефанеса в приймальні голови Підгайцівської сільради накинувся на журналістку Людмилу Яворську. Чоловік тоді працював проєктним менеджером сільради, зокрема, керував ремонтами доріг в громаді.

Після цього інциденту журналісти з’ясували, що Штефанеса організував схему привласнення коштів громади: пропонував майстрам з ремонту, а також своїм друзям і родичам оформлятися підприємцями й за 10% прибутку через них проводити ремонти доріг за суттєво завищеними цінами.

Серед таких “підприємців” були, зокрема, сини, донька, дружина, невістка Штефанеси — шість підприємців із таким прізвищем, які загалом виграли 210 тендерів із ремонту доріг на понад 61 мільйон гривень.

У суді розглядали два таких епізоди “ремонтів”, які нібито робила дружина обвинуваченого.

Сам Штефанеса своєї провини не визнав, показання давати відмовився, пише “Волинська служба новин”.

Заслухавши всіх свідків та дослідивши докази, суд вирішив, що вина експосадовця підтверджується повністю. Водночас суддя не побачив обставин, що могли б пом‘якшити вирок, адже обвинувачений не робив спроб відшкодувати збитки, не розкаявся тощо.

Рішення суду прокоментувала Людмила Яворська.

“Переповнює емоція, яку б я назвала: справедливість є. Крім нападу на мене як на журналістку, Штефанесу судили за розтрату бюджетних грошей під час ремонтів доріг в Підгайцях. Слідство виявило два епізоди на 1,5 млн грн, за що і засудили”,написала вона у фейсбуку.

Журналістка впевнена, що буде апеляція з боку захисту експосадовця, але вона “готова до нової боротьби, бо як ніколи вірю в справедливість”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналістка видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько заявила, що під час сесії міської ради директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько та заступник голови Подільської райради в Полтаві Сергій Бойко погрожували їй через її професійну діяльність.

Кореспондентка написала заяву до поліції, там відкрили кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter