На ВДНГ відбувся безбарʼєрний марафон, до якого долучилися понад 5 тисяч бігунів

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Більш ніж 5 тисяч бігунів із 40 країн світу взяли участь у благодійному безбарʼєрному марафоні. Захід, організований компанією “Нова пошта” в співпраці з New Run, відбувся на території ВДНГ.

Про це повідомляє видання “The Village Україна”.

Фото: Нова пошта

Марафон стартував не звичайним пострілом, а унікальним сигналом, спеціально розробленим науковцями та дослідниками посттравматичного стресового розладу, а також звуковими дизайнерами з України та інших країн.

Серед бігунів на дистанціях 42, 21, 10 і 5 кілометрів було понад 300 людей з маломобільних груп населення: люди з порушеннями зору й слуху, з порушеннями аутистичного спектра, з ДЦП, на кріслах колісних та з протезами, діти до семи років, літні учасники й бігуни, які брали участь у забігу разом з домашніми улюбленцями.

Фото: Нова пошта

Для забезпечення доступності марафону на локації знизили бордюри, вирівняли асфальт, встановили нові стійки для реєстрації, а також організували спеціальні місця для догляду за дітьми й годування тварин.

У межах заходу також провели спеціальний забіг під назвою “Забіг для двох”, присвячений військовим, які проходять реабілітацію. Серед учасників символічного кілометрового забігу були музикант Otoy, гімнаст Олег Верняєв, засновник проєкту “Підпільний стендап” Свят Загайкевич, військовий Олександр Ляшук зі своїм котом на імʼя Шайба, а також паралімпійська чемпіонка 2024 року Оксана Зубковська.

Фото: Нова пошта

На фініші учасники марафону вручили медалі військовослужбовцям, які змогли відвідати захід. До марафону долучилися спортсмени з пʼяти континентів, включно зі станцією “Академік Вернадський”. Окрім українських бігунів, у “Забігу для двох” узяли участь представники таких країн, як США, Канада, Франція, Данія, ОАЕ, Швеція, Нідерланди, Бельгія та інші.

Усі зібрані з реєстраційного внеску кошти, що перевищили 500 тисяч гривень, будуть спрямовані до реабілітаційного центру “Незламні”.

Нагадаємо, що в Україні презентували гайд безбар’єрних подій, у якому прописано практичні рішення щодо підготовки й проведення онлайнових та офлайнових заходів, зокрема під час війни. 

У гайді, зокрема, міститься словник коректної термінології. Там пояснюється, як правильно звертатися до людей з різними формами інвалідності чи людей літнього віку. Ще в словнику є роз’яснення технічних термінів, пов’язаних з темою безбар’єрності, приміром тактильна навігація, спеціалізований дизайн чи розумне пристосування.

Також у гайді є рекомендації щодо організації концертів, ярмарків, дитячих та спортивних івентів. Вони повинні мати вільний доступ гостей до підземних укриттів, передбачати психологічну допомогу та підтримку, а також тихі куточки для відпочинку.

Читайте також: “Інклюзія – це не лише для людей з інвалідністю та ветеранів”: Таня Касьян про практики рівності та недискримінації в українських компаніях

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter