На українських онлайн-платформах тепер доступна стрічка “Цензорка” про жінку, яка народила в жіночій виправній колонії

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

“Цензорка” – це кіно про непрості долі жінок, які попри всі складні обставини мріють про щасливе життя і вбачають його сенс у дітях. Стрічку тепер можна переглянути на онлайн-платформах Sweet.TV, Megogo, Київстар ТБ й Takflix

Про це пише “Wonderzine Україна”. 

Фото: Тиждень

Стрічку створили в копродукції Словаччини, України й Чехії. Це дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера й сценариста Петера Керекеша. Сценарій він написав разом з Іваном Остроховським.

У стрічці йдеться про жінку, на ім’я Леся, яку засудили до увʼязнення в одній з виправних установ Одеси за вбивство чоловіка.

Вона потрапляє у світ, де живуть лише жінки: медсестри, увʼязнені й наглядачки. Там Леся народжує первістка й хвилюється через те, чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці, цензорка Олена, якій дедалі складніше лишатись осторонь.

Документальна складова фільму ще й посилена тим, що в сюжеті використали декілька реальних історій ув’язнених жінок з Одеської виправної колонії №74, де знімали стрічку влітку 2019 року. Це одна з двох українських в’язниць, де відбувають покарання вагітні й жінки з новонародженими дітьми.

У стрічці зіграли жінки з реальним досвідом увʼязнення, а також працівниці колонії. Головну роль виконала Марина Клімова. Роль цензорки втілила справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір’язева.

Світова прем’єра “Цензорки” відбулася в секції “Горизонти” Венеційського міжнародного кінофестивалю, де отримала приз за найкращий сценарій. Українська прем’єра фільму відбулась у програмі 6-го Київського тижня критики. Також стрічку показували на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023.

Фільм “Цензорка” вийшов у прокат в Україні 7 березня.

Нагадаємо, що в Україні з’явився перший ютуб-канал про жінок та кіно – “Підбори Femme Fatale”. Його мета полягає в тому, щоб популяризувати феміністичну кінокритику в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter