На тимчасово окупованій Херсонщині росіяни погрожують депортацією мешканцям, які не виконають їхніх вимог, – Генштаб

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни в тимчасово окупованому місті Гола Пристань на Херсонщині змушують місцевих мешканців переоформляти майнові права за російським законодавством, а незгодних погрожують депортувати до Росії. 

Про це розповіли в Генеральному штабі ЗСУ.

Ілюстраційне зображення

“Окупаційна адміністрація міста Гола Пристань Херсонської області чинить тиск на місцеве населення щодо переоформлення майнових прав за російським законодавством. Зокрема, поширюється інформація, що громадян України, які не виконають вимог окупантів до травня цього року, буде депортовано до Росії”, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за даними Національного інформбюро, від початку повномасштабного вторгнення станом на кінець минулого року з України на територію Російської Федерації або Криму депортували 46 тисяч громадян України. Водночас, за інформацією російської сторони, станом на 3 жовтня на територію РФ прибуло 4,5 млн громадян України.

Відомо, що росіяни, зокрема, використовують на тимчасово окупованих територіях України практику депортації під виглядом евакуації. Для цього вони створюють небезпечні і непридатні для життя умови на цих територіях – відсутність зв’язку, світла, залякування та обстріли – та водночас не дають можливості виїхати на підконтрольну територію України. Як, наприклад, це було у селищі Циркуни на Харківщині,  у Маріуполі та інших окупованих містах. 

Раніше ZMINA також писала, що до організацій коаліції “Україна. П’ята ранку” надходить інформація про те, що російські військові переміщують цивільних заручників та військовополонених, утримуваних Росією в Херсонській області, з місць їхнього утримання в невідомому напрямку. 


ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. 

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter