46 тисяч українців депортували на територію РФ та Криму від початку повномасштабного вторгнення – Омбудсман

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

З моменту початку повномасштабного вторгнення з України на територію Російської Федерації або Криму депортували 46 тисяч громадян України.

Про це Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив сьогодні під час під час презентації спецдоповіді щодо дотримання прав постраждалих від російської агресії в Україні.

Фото: Realist.online

У доповіді Омбудсман посилається на дані Національного інформаційного бюро.

“За період з 24 лютого до 1 листопада 2022 року кількість депортованих (примусово вивезених з території України до території РФ або АР Крим і міста Севастополя) становить 45 995 осіб загалом, із них 37 855 дорослих та 8 140 дітей”, – заявив Лубінець.

У доповіді уточнюється, що інформація щодо цифр ґрунтується на щоденних повідомленнях органів влади всіх рівнів, повідомленнях рідних і близьких, які шукають своїх родичів, і частково на інформації з відкритих джерел. Водночас, пишуть автори доповіді, ця інформація наразі залишається неповною та непідтвердженою через відсутність повних даних з ТОТ і відсутність координації з державою-окупантом – РФ.

Згідно з наведеними даними, 27 508 дорослих і 3 653 дитини перемістили на територію РФ, з яких до Москви – 35, до Таганрога – 132, до Геленджика – 77, до Ростовської області – 4 050, до Володимирської області – 559 осіб. Місце розташування інших 26 286 примусово переміщених українців невідоме.

“Окремо слід зауважити, що примусової депортації зазнають діти, які є найбільш незахищеними в цій ситуації. Точну кількість постраждалих дітей установити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України”, – йдеться в доповіді.

Автори додають, що актуальна інформація щодо депортованих або примусово переміщених дітей щоденно оновлюється на вебпорталі “Діти війни“.  Так, станом на 14 грудня 2022 року йдеться про депортацію (примусове переміщення) 13 124 дітей. Водночас, за даними, озвученими в РФ, кількість вивезених з України до РФ дітей може становити 712  тисяч осіб.

Читайте також: Як відрізнити евакуацію від насильницького переміщення або депортації. Роз’яснення юристки


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter