На ТОТ продовжує стрімко зростати кількість злочинів, вчинених на ґрунті ненависті – Олексій Бонюк

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Кількість злочинів на ґрунті ненависті, вчинених окупантами у тимчасово захоплених регіонах, продовжує стрімко зростати. Зокрема, це повʼязано з тим, що мотивацією росіян є не тільки встановлення контролю над українськими територіями, а й глибоко вкорінена ненависть до українців. 

Про це заявив начальник департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу генпрокурора Олексій Бонюк під час конференції “Моніторинг інцидентів на ґрунті ненависті в Україні”. 

Фото: Getty Images

“Поширення у пропагандистських медіа дезінформації про те, що українці не є національною групою, може розцінюватися як пряме публічне підбурювання до вчинення геноциду українців. Дії росіян на окупованій території часто свідчать саме про те, що вони мають чіткий намір знищувати українську національну ідентичність”, – наголосив він.

Водночас Бонюк зазначив, що для визнання того, що Росія вчиняє геноцид, важливо ретельно зібрати докази та вивчити мотиви.

“Прокурорам та слідчим, яких ми залучаємо, потрібно доводити цю складову мотиву ненависті, яка зараз закладена як у пропаганду, так і у дії росіян на окупованих територіях. Оскільки це має масштабний характер, у нас є гостра потреба не тільки руйнувати наративи російської пропаганди, а й будувати суспільство, де приймають відмінності й немає місця ненависті”, – підкреслив представник Офісу генпрокурора.

Він також наголосив, що громадські організації, які займаються документуванням воєнних злочинів, зокрема і вчинених на ґрунті нетерпимості, відіграють дуже важливу роль: вони не тільки доносять до свідків і потерпілих значимість їхніх свідчень, а й сприяють розслідуванню цих злочинів у рамках кримінальних проваджень.

Бонюк переконаний, що питання розслідування злочинів на ґрунті ненависті буде одним з ключових під час євроінтеграції, оскільки зараз перед українською владою буде стояти завдання узгодження національного законодавства зі стандартами та нормами Європейського Союзу, зокрема, у сферах прав людини, верховенства права і боротьби з дискримінацією.

“Дуже добре, що попередній моніторинг показує непогані тенденції в Україні, але питання протидії дискримінації тепер стосується не тільки внутрішньої політики, а й є важливою складовою на шляху нашої країни до європейського майбутнього”, – резюмував він.

Нагадаємо, що громадські організації “Центр Соціальна Дія” та “Truth Hounds” розробили посібник “Мотив нетерпимості у міжнародних злочинах”. Він демонструє взаємозв’язок злочинів на ґрунті ненависті з міжнародними злочинами, а також окреслює потребу в їхньому належному документуванні для встановлення патерну злочинів, скоєних у контексті війни, що є гарантією їхнього якісного та ефективного розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter