На тлі відставки міністерки Лапутіної правозахисники порадили уряду, як покращити роботу Мінветеранів

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають уряд дослухатись до їхньої пропозиції щодо того, як можна покращити роботу Міністерства у справах ветеранів. Напередодні очільницю відомства Юлію Лапутіну Верховна Рада відправила у відставку. 

Відповідну заяву опублікували на сайті громадської організації “Принцип”. 

Ілюстраційне зображення

Громадськість критикувала Лапутіну, зокрема за низьку якість реалізації проєкту “Помічник ветерана”, прогалини в організації реабілітації ветеранів, а також перенесення Національного військового меморіального кладовища з меж Києва, проти чого виступали рідні загиблих. 

Автори заяви, серед яких як організація “Принцип”, так і Veteran Hub, “Юридична сотня”, “Простір Можливостей” й рух Veteranka, нагадали, що готові до співпраці. Раніше вони підготували Концепцію нової ветеранської державної політики, тож мають кілька пропозицій щодо покращення роботи уряду.

Серед запропонованого: 

  • скоординувати державну політику щодо ветеранів та їхніх сімей з оборонною та безпековою політикою держави; 
  • розширити повноваження міністра у справах ветеранів до віцепрем’єр-міністра, щоб посилити спроможності втілювати відповідну політику; 
  • оновити Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту” та інші закони та нормативно-правові акти відповідно до реалій війни та очікуваних перспектив після її завершення.

“Роль Міністерства у справах ветеранів полягає не у наданні послуг ветеранам, але у створенні умов для повноцінної реадаптації та реінтеграції ветеранів у суспільство та забезпечення їхньої безпеки та гідності, в родині, в колективі, в громаді та в країні”, – нагадують правозахисники. 

З повним текстом концепції нової ветеранської держполітики, що підготували ветерани, можна переглянути за посиланням

Нагадаємо, що за рік на майже 20% побільшало ветеранів, які відчувають зневагу суспільства.

Пересічні українці вважають основною проблемою ветеранів у майбутньому психоемоційну нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям або ж проблеми з простором, адаптованим для людей з інвалідністю. Водночас самі ветерани вважають інакше. 

Також більшість опитаних роботодавців уже бояться, що на них вплине психоемоційний стан працівників-ветеранів, тож це заважатиме останнім працевлаштовуватись. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter