На тлі поїздки Зеленського до Гааги правозахисники вчергове закликають його ратифікувати Римський Статут

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, закликає президента Володимира Зеленського ініціювати перед Верховною Радою процес ратифікації Римського Статуту Міжнародного кримінального суду. 

Заяву опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA. 

Фото: Офіс президента

Напередодні Зеленський приїхав з візитом до Нідерландів, зокрема, з’їздив до Гааги. 

“Звісно, ​​всі ми хочемо бачити тут іншого Володимира”, – почав він свій виступ. 

Під час пресконференції президент також заявив, що свобода і правосуддя є універсальними цінностями, та додав, що до усіх десятків тисяч воєнних злочинів в Україні, що вже зафіксували правоохоронці, призвело одне первинне — злочин агресії. 

Правозахисники вважають поїздку президента до Гааги свідченням безумовної відданості України принципам правосуддя та невідворотності покарання, але нагадують, що їхнє прохання ратифікувати статут влада ігнорує щонайменше дев’ять років. Таке прохання від них ще до початку повномасштабного вторгнення Росії отримував й президент Зеленський. 

“Лише після ратифікації Україна отримає право номінувати власних громадян для участі у виборах прокурора МКС, голови канцелярії, суддів, брати участь у розробці резолюцій, спрямованих на розвиток та посилення роботи МКС, та голосувати під час Асамблеї країн – учасниць Римського Статуту, збирати робочі групи з напрацювань змін до РС, зокрема щодо злочину агресії, отримувати технічну допомогу для посилення національної спроможності від інших країн – учасниць Асамблеї, брати участь в робочих групах з реформування, розвитку та укріплення МКС як інституції”, – пояснюють правозахисники. 

Автори заяви нагадують, що ратифікація Римського статуту – це не бажання окремих осіб, а зобов’язання України, закріплене в Угоді про Асоціацію з ЄС.

“Тож, якщо Україна дійсно має намір стати членом Європейського Союзу, ратифікація Римського Статуту є неминучим кроком… Ратифікація продемонструє щирий намір стати на бік постраждалих і на бік народу України, який вже десятий рік поспіль бореться за ці самі універсальні цінності — свободу і правосуддя”, – кажуть вони. 

Нагадаємо, що кілька років тому чинний міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна вже ратифікувала Римський статут. У відповідь на це правозахисники порадили посадовцю детальніше розібратись у питанні. 

Судячи з соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

ZMINA разом з експертами-правниками розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Фотографія обкладинки: nu.nl

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter