На територію підконтрольну Україні з окупації вдалося повернути ще 23 дитини

Дата: 03 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Ще 23 українських дитини повернулися додому з окупації, серед яких троє дітей-сиріт.

Про це повідомили у в організації “Save Ukraine”.

Ілюстративне зображення

“Наша команда спільно з Bring Kids Back UA продовжує рятувати юних українців від російської неволі. За минулий тиждень нам вдалося вивезти з тимчасово окупованих Херсонської, Запорізької та Луганської областей 23 дитини, серед яких троє дітей-сиріт”, – йдеться у повідомленні.

В організації розповіли, що серед дітей, яких вдалося повернути є 18-річний хлопець з Енергодара, батька якого, колишнього працівника ЗАЕС, жорстоко били на його очах. Підліток досі не може отямитися від пережитого. Коли йому виповнилося 18, з’явилася  реальна загроза примусової мобілізації до лав окупаційної армії.

Також серед тих, кого вивезли з окупації є 7-річна дівчинка яку цієї осені примусили б піти до російської школи. Її мати розуміла, що за будь-яку ціну їм треба рятуватися. Жінка раніше була працівницею училища і кілька разів відмовлялася від співпраці з окупантами. Під страхом розправи вона переховувала дітей-сиріт в гуртожитку, щоб їх не викрали російські військові.

В Save Ukraine розповіли й історію двох сестер 15 і 17 років, котрі виїхали на територію України.

“… російські військові тричі вдиралися серед ночі в їхній будинок з обшуками та влаштовували допити. На подвір’ї розмістили воєнну техніку, зробивши родину живим щитом. Окупанти виносили речі, які їм сподобалися, та погрожували, що заберуть дітей із сім’ї. Живучи в неволі, вони постійно боялися стати жертвами сексуального насильства”, – йдеться у повідомленні.

Також з окупації вивезли 16-річного підлітка, якого постійно викликали на допит фсбешники та затримувала військова поліція, оскільки вважали його “злочинцем” через його відмову отримати російський паспорт. 

“Особливо цинічним видається «заохочення» до навчання у російських школах. Діти розповіли нам, що росіяни обіцяли платити по 10 тисяч рублів тим, хто погодиться відвідувати їхні навчальні заклади. І це в той час, коли математику в школі стала викладати прибиральниця, а англійську мову – колишній касир продуктового магазину, бо більшість вчителів відмовились від співпраці з окупаційною владою”, – зазначили в організації.

У Save Ukraine уточнили, що від початку повномасштабного вторгнення, їм вдалося визволити з окупації та повернути з території РФ вже 446 юних українців.

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін уточнив, що серед врятованих з окупації 23 дітей, вісьмох вивезли з тимчасово захопленої росіянами Херсонщини. За його словами, на підконтрольну Україні територію повернулися п’ятеро дівчаток і троє хлопчиків віком від 6 до 17 років.

Наразі вони разом зі своїми батьками перебувають у безпеці й отримують необхідну медичну та психологічну допомогу.

Посадовець зазначив, що з початку 2024 року на підконтрольну Україні територію повернуто вже 162 дитини з Херсонської області.

Нагадаємо, 25 липня з різних окупованих російськими військовими територій України вдалось евакуювати ще сімох дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter