На Тернопільщині жінку намагались оштрафувати за те, що син пропускав дистанційне навчання

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Шумський районний суд у Тернопільській області не став штрафувати та обмежився усним зауваженнями в справі щодо місцевої жительки, яку звинувачували в невиконанні батьківських обов’язків. Її син не відвідував дистанційних уроків, адже вдома не було інтернету. 

Про це йдеться в матеріалах справи на сайті Єдиного державного судового реєстру. 

Фото: RTE

У березні минулого року в усіх навчальних закладах та дитячих садках України запровадили карантин через епідемію коронавірусу. Школярі більш ніж два місяці мали навчатися дистанційно, що спричинило обурення серед батьків. Спочатку для учнів 5–11-х класів уроки з 11 предметів транслювали українські телеканали та ютуб-канал Міністерства освіти і науки, а згодом на численні прохання батьків та вчителів аналогічні уроки запровадили для учнів 1–4-х класів.

Згідно з матеріалами справи, 15-річний син жінки під час дистанційного навчання не виходив на зв’язок з учителями та мав багато пропусків. Мати визнала провину під час засідання, однак розповіла, що школяр не міг навчатись, адже в їхньому будинку не було інтернету. Судді, які розглядали справу, вирішили звільнити жінку від штрафу, що міг сягнути від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за малозначністю порушення. 

Фото: з відкритих джерел

Жителька Тернопільщини стала не першою, кого намагалися притягнути до відповідальності за невиконання батьківських обов’язків через незабезпечення належних умов навчання. За даними видання “Ліга”, у судовому реєстрі з початку року опублікували десятки схожих справ. Так, у лютому в Чернівецькій області суд закрив подібну справу щодо місцевої жительки. Вона, згідно з матеріалами суду, не змогла забезпечити навчання дітей, адже в неї був зламаний телефон. 

Нагадаємо, що освіта є одним з основних прав людини, що закріплено в статті 26 Загальної декларації прав людини. Гарантують його також стаття 53 Конституції України та Закон України “Про освіту”. Згідно з дослідженнями Світового банку й Організації економічного співробітництва та розвитку, рівень освіти людини прямо впливає на її доходи та зайнятість у майбутньому, а також на тривалість життя та соціальну залученість

Після закриття шкіл на карантин 463 мільйони дітей у світі не змогли отримати доступ до дистанційного навчання. Відомо, що лише 15% українських дітей з інвалідністю мають доступ до інклюзивної освіти. Багато таких дітей живуть у малозабезпечених сім’ях, у яких подекуди немає необхідної техніки для навчання.

Фотографія обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter