Лише 15% українських дітей з інвалідністю мають доступ до інклюзивної освіти

Дата: 10 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Частка дітей з інвалідністю, які користуються доступом до інклюзивної освіти, в Україні дорівнює приблизно 15%.

Про це свідчать дані інформаційної записки Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо впливу пандемії COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні.

Решта 85% дітей з інвалідністю, за даними Моніторингової місії, або відвідують спеціалізовані школи, або навчаються вдома, або взагалі не здобувають освіти, адже школи в громадах погано пристосовані до їхніх освітніх потреб. Зокрема, це стосується підготовки персоналу, фізичної доступності шкіл та навчальних приміщень, відповідності матеріалів і навчальних програм та особливо інформаційно-комунікаційного забезпечення й надання індивідуальної підтримки.

“Надання багатьох спеціалізованих послуг підтримки, доступних дітям з інвалідністю в інклюзивних загальноосвітніх школах, через карантин припинили. З позитивних моментів слід відзначити “Всеукраїнську школу онлайн”, національну ініціативу, що передбачає проведення онлайн-уроків, які також транслювалися по національному телебаченню. Проте переклад уроків жестовою мовою надавався тільки в онлайн-режимі. Крім того, заняття не адаптували для дітей з іншими освітніми потребами”, – розповідають автори звіту. 

 
Особливо сильно постраждали від зупинення очного навчання діти з інтелектуальними та психосоціальними порушеннями. У Херсоні й Харкові опитувані скаржилися, що діти з розладами аутистичного спектра, які відвідують публічні школи, не могли продовжити навчання в дистанційному форматі, оскільки вони більше залежать від безпосереднього особистого спілкування з учителями.

Своєю чергою в учителів і батьків бракувало методичних матеріалів, щоб адаптувати онлайн-уроки. Також велика кількість дітей з інвалідністю проживають у малозабезпечених сім’ях, у яких подекуди немає необхідної техніки для дистанційного навчання. На освітній процес для дітей з розладами аутистичного спектра також дуже вплинули стрес і емоційні страждання, спричинені карантином та ізоляцією, яка стала його наслідком.

Нагадаємо, що під час пандемії через низьку зайнятість люди з інвалідністю в Україні можуть розраховувати тільки на державну підтримку, розмір якої є меншим за прожитковий мінімум. Фактично понад 1,4 млн українців, для яких пенсія з інвалідності є основним джерелом доходу, живуть у бідності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter