На саміті ЄС обговорить нову стратегію відносин з Росією

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Лідери Європейського союзу на саміті 24–25 червня планують обговорити нову стратегію відносин з Росією.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, планується обговорити, чи треба домагатися зустрічі на вищому рівні з президентом РФ Володимиром Путіним після того, як минулого тижня з ним зустрівся американський лідер Джо Байден.

Посланці Франції і Німеччини висунули в останній момент пропозицію про проведення зустрічі на вищому рівні з Путіним як можливий спосіб відновлення відносин, які, за оцінками блоку, перебувають у “негативній спіралі”.

Утім, деякі дипломати ЄС заявили, що перед тим, як влаштовувати саміт з Путіним, треба поліпшити відносини, тоді як чимало країн блоку, зокрема в Східній Європі, не виявляють бажання говорити з Кремлем.

ЄС і Росія перебувають по протилежні боки в низці питань, що стосуються агресії Кремля проти України, ситуації в Білорусі та ставлення до прав людини. Вони також звинувачують одне одного у втручанні у вибори, поширенні дезінформації та загрозі безпеці й стабільності в Східній Європі.

Лідери сподіваються спиратися на стратегічний документ, опублікований на початку цього місяця Європейською комісією і дипломатичною службою ЄС, у якому міститься попередження про “негативну спіраль” та “подальший спад” у відносинах з Росією.

Окрім того, очікується, що під час саміту оголосять деталі щодо економічних санкцій проти Білорусі.

Першого дня, ймовірно, відбудуться дебати з приводу ухваленого Угорщиною закону про ЛГБТ, який незабаром має набути чинності.

У порядку денному саміту також фігурує Туреччина. Європейська комісія висуває пропозицію надати Анкарі 3,5 мільярда євро (4,2 мільярда доларів) протягом наступних трьох років у межах більшого пакета підтримки країнам, які приймають біженців від громадянської війни в Сирії. Додаткове фінансування розглядається як стимул для Туреччини продовжувати зусилля, спрямовані на вирішення спорів з Грецією і припинення розвідки газу у водах навколо Кіпру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter