На сайті президента зареєстрували петицію про обов’язкове маркування товарів брендів, що працюють у РФ

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Українці створили петицію з вимогою “обов’язкового маркування для товарів від брендів-спонсорів російського тероризму”.

Вона зʼявилася на сайті президента України ще 29 грудня і менш ніж за два тижні вже набрала понад 9 тисяч підписів.

Фото: Adobe Stock

“Починаючи з 24 лютого кількість іноземних компаній, що покинули російський ринок та публічно заявили про своє рішення, значно зросла в порівнянні з 2014 роком. Тим не менш, за даними Єльського університету (США) та Київської школи економіки (Україна), близько 1000 представників міжнародного бізнесу все ще підтримують співпрацю з Росією та її споживачами, що підтримують воєнні злочини, скоєні загарбниками в Україні”, – пояснив автор петиції Юрій Гудименко.

До таких компаній належать загальновідомі західні бренди, широко представлені на глобальному ринку, а саме: Avon Products, Bonduelle Group, Colgate-Palmolive Company, Hochland AG, Johnson&Johnson, Lactalis, Mondelez International, Inc, Nestlé S.A., Perfetti Van Melle, Gamble Company, Red Bull GmbH, Yves Rocher та інші.

Попри продовження співпраці з Росією всі перелічені вище компанії до сьогодні залишаються лідерами у своїх сегментах українського ринку та досі активно представлені на полицях торговельних мереж.

“Зберігаючи присутність на російському ринку, бренди такого масштабу є важливим джерелом економічних ресурсів, котрі держава-агресор використовує для здійснення звірств та геноциду, спрямованих проти мирних українців”, – йдеться в заяві.

Так, Гудименко пропонує в обов’язковому порядку маркувати аналогічні товари та бренди, що імпортуються до України та призначені для продажу на українському ринку, поміткою про співпрацю з Росією. 

“Твердо переконаний, що український споживач має право знати всю інформацію про товар перед тим, як зробити вибір. Інформація про роботу бренду в країні, що вбиває наших людей, точно має право бути відомою покупцеві”, – підсумував автор петиції.

Нагадаємо, що 3 січня в Житомирській області суд наклав арешт на товари російського виробництва, які незаконно ввезли до України.

Вартість товарів, офіційною країною походження яких зазначили Китай, оцінили в 1,5 мільйона гривень. У власників фірми провели обшуки, під час яких вилучили не лише товар, але й документи, що підтверджують його походження з Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter