На сайті президента зʼявилася нова петиція на підтримку законопроєкту про реєстровані партнерства

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

28 березня на сайті Офісу президента України зʼявилася петиція на підтримку законопроєкту № 9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. У зверненні наголосили, що пари, які не хочуть або не можуть оформити шлюб, не мають змоги отримати такі ж права, що й одружені. Зокрема, це стосується одностатевих пар, серед яких пари ЛГБТ-військових.

Відповідна інформація міститься на сайті ОП.

Фото: Getty Images

“Спільнота ЛГБТ-військових регулярно висвітлює історії членів своєї спільноти та проблеми, з якими вони стикаються. Розголосу набула історія пари військових – Івана та Миколи, які заручені, проте не можуть вступити в шлюб через вимоги Конституції. Микола втратив руку, захищаючи українську державу. Але держава все ще не визнає сім’ю Миколи і не знайшла можливості захистити її”, – зазначив автор петиції Петро Жеруха.

Так, одностатеві партнери не можуть ухвалити рішення щодо лікування свого партнера чи партнерки, якщо він чи вона були поранені та не можуть ухвалити такі рішення самостійно. Або у випадку, якщо він чи вона загинули, партнери не можуть розпоряджатися його чи її тілом, а також отримати спадок за пільговими умовами чи отримати соціальний захист із боку держави, як це передбачено для сімей військових чи постраждалих від війни.

Підписанти наголошують, що, оскільки Україна є державою-учасницею Європейської конвенції з прав людини (що, зокрема, закріплює право на повагу до приватного і сімейного життя), вона має прямий обов’язок створити механізм для реєстрації стосунків одностатевими парами. Інакше вона порушуватиме положення конвенції.

13 березня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. Мета цього проєкту – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

“Ухвалення цього проєкту як закону розв’яже проблему правового статусу, прав та обов‘язків партнерів і партнерок, правовий режим їхнього майна, питання спадкування, соціального захисту, прав у разі смерті чи зникнення одного з них тощо”, – уточнюється в петиції. 

Насамкінець автор та підписанти закликали президента України Володимира Зеленського всіляко сприяти ухваленню законопроєкту № 9103 “Про інститут реєстрованих партнерств” та негайно підписати його після його ухвалення.

Нагадаємо, що напередодні Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулася до голови Верховної Ради, виступивши проти чергової спроби легалізації в Україні реєстрованих партнерств, оскільки вважає неприпустимими будь-які законодавчі ініціативи, які “несуть загрози як для інституту сім’ї, так і для ціннісних підвалин українського суспільства в цілому, його моральних і духовних засад”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter