На Рівненщині зруйнували пам’ятник, присвячений жертвам Голокосту

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На Рівненщині напередодні Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту вандали зруйнували меморіал, присвячений жертвам трагедії. 

Про це повідомляють поліція Рівненської області та Обʼєднана єврейська община України.

Так, вандали пошкодили пам’ятний знак в урочищі “Папірня”, встановлений євреям – жертвам Голокосту із Соснового-Людвиполя.

За словами Обʼєднаної єврейської общини України, відеозапис із руйнуванням пам’ятного знака зʼявився в телеграм-каналах 26 січня, напередодні Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту.

“Оприлюднений факт підтвердився: невідома особа пошкодила меморіальну дошку, встановлену євреям, жителям Соснового-Людвиполя, які загинули від рук нацистів. За результатами огляду місця події та проаналізованого відео поліцейські з’ясували, що невідомий чоловік ударом ноги збив одну з двох ідентичних стел пам’ятного знаку, яка розкололася на дві частини”, – зазначили правоохоронці.

Слідчі за фактом осквернення і руйнування пам’ятника внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Наразі поліцейські проводять розшукові заходи щодо встановлення особи зловмисника. Вони закликають громадян, які володіють будь-якою інформацією чи стали свідком скоєного злочину, зателефонувати на спецлінію 102. 

Нагадаємо, що 29 серпня минулого року в неонацистському телеграм-каналі “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон” опублікували фотографії меморіалу, що розташований у Радомишлі на місці масового розстрілу євреїв, розписаного антисемітськими написами та нацистськими символами. Наразі їх уже прибрали. 

Як відомо, до виявів антисемітизму належать ненависницьке ставлення до осіб єврейського походження, антиєврейська пропаганда, заперечення Голокосту, руйнування єврейських будівель, релігійних споруд чи пам’яток.

У 2022 році, напередодні повномасштабного вторгнення, шляхом внесення змін до 161 статті Кримінального кодексу України Верховна Рада України ввела кримінальну відповідальність за вияви антисемітизму. Проте чинності ці зміни так і не набули, оскільки документ не підписав президент Володимир Зеленський.

З початку повномасштабної війни в Україні різко скоротилася кількість зафіксованих злочинів на ґрунті антисемітизму. Так, упродовж 2022 року монітори Freedom House не зафіксували жодного випадку, коли антисемітизм ставав би мотивом фізичного насильства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter