На примусове лікування відправили львівського екскерівника релігійного табору, винного в сотні зґвалтувань дітей

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Колишнього керівника дитячого табору Романа Московченка Галицький районний суд Львова визнав винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. Чоловіка відправлять на лікування, після кінця якого судді можуть повернуться до розгляду обвинувального акта щодо нього. 

Захист потерпілих вважає, що на лікуванні Московченко проведе все життя. 

Про це повідомили в центрі “Жіночі перспективи”, правники якого представляли інтереси потерпілих. 

Вигляд на Львів з будівлі, в якій містилася школа, де працював засуджений чоловік. У своєму кабінеті він змушував роздягатися школярок, а потім торкався їх своїм статевим органом. Фото: Львівська міська рада

Навесні 2019 року до центру звернулася 22-річна дівчина, яка потребувала психологічної допомоги після десяти років сексуального насильства. Вчиняв його 46-річний львів’янин Роман Московченко, що був керівником одного з офіційно не зареєстрованих молодіжних таборів. 

Із 2003-го до 2018-го він працював координатором зовнішніх зв’язків школи-гімназії святої Софії у Львові. Називати себе він просив “братом Романом”.

Чоловік, представляючись вірянином християнської церкви, ходив по школах і залучав дітей до участі в очолюваній ним молодіжній організації, умів справити гарне враження й на батьків дітей. Він знаходив підхід до священників та меценатів і таким чином збирав одяг, іграшки, солодощі для благодійних справ, але й використовував ці речі для своїх майбутніх жертв”, – розповідала журналістам місцевого видання “Ратуша”  заступниця начальника відділу слідчого управління поліції Львівщини Мирослава Степанюк.

Потерпілі внаслідок сексуального насильства, яке вчинив Моковченко, розповідали, що у своєму кабінеті в школі він наказував їм роздягатися, після чого оголював свої статеві органи й торкався ними до них. Дівчата казали, що в такий спосіб він нібито карав їх за погану поведінку. Одна зі школярок розповіла, що чоловік неодноразово її ґвалтував.

“Кабінет був достатньо ізольований, треба було пройти двоє дверей, які розділяв маленький коридор. Можна було закритися, і ніхто нічого не чув. Там він розстеляв спальні мішки чи просив сісти на стіл і робив з нами, що хотів. До нього завжди приходили діти, у школі, напевно, думали, що ми приходимо вчитися”, – каже одна з потерпілих. 

Місцеві медіа писали, що історія з викриттям Московченка стала шоком для міста, бо чоловік мав бездоганну репутацію.

Московченко на лаві підсудних. Фото: Громадське

У домі колишнього керівника дитячого табору провели обшук, результати якого вразили кількістю доказів навіть правоохоронців. Виявилося, що чоловік із 2005-го до початку 2020-го вів щоденник, у якому спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи й продовжив набирати їх на комп’ютері. У записах він детально розповідав про свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість.

Також у Московченка вилучили комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски та флешки з відео й фотографіями дітей. На них ідентифікували багатьох дівчат, які зараз є вже дорослими жінками. Захисниці потерпілих кажуть, що багато з них відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема через страх зіпсувати собі репутацію. 

Адвокатка Галина Федькович розповідає, що попри наявність величезної кількості доказів у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувалися їхнього особистого життя. 

“Ці питання, очевидно, мали на меті знецінити їхні переживання та досвід та виправдати дії ґвалтівника поведінкою постраждалих дітей”, – пояснює вона. 

Московченко перебував у СІЗО, де кілька разів намагався вчинити самогубство. Наприкінці 2020 року захисниця чоловіка подавала клопотання, щоб його відправили до психіатричної клініки на лікування, однак тоді цього так і не зробили. 

Адвокат потерпілих Олег Іванов каже, що до певного часу Московченко брав участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції з психлікарні, а поряд з ним був лікар.

“Його стан був такий, що він був нездатний нічого розуміти і відповідати. На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав. Він визнаний неосудним, тому йому призначили законного представника – його матір. Вона завжди була в залі судового засідання”, – розповідає він. 

Московченка ведуть коридором суду у Львові. Фото: Громадське

Експертиза встановила недієздатність Московченка влітку минулого року, і відтоді суд розглядав не обвинувальний акт, а клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

2 листопада визнав Московченка винним за кожним з висунутих йому епізодів та постановив, що на примусовому лікуванні він перебуватиме під посиленим наглядом. 

Захисниці потерпілих сподіваються, що справа Московченка стане показовою та змусить відповідальні органи вживати дієвих заходів для контролю за діяльністю організацій та груп, зокрема релігійних, які працюють з дітьми, щоб не допускати подібного. 

“Ця справа показала ще раз, що постраждалі можуть бути готовими свідчити про досвід зґвалтування після багатьох років мовчання, після тривалої психотерапевтичної роботи, коли вони опрацюють свій травматичний досвід, зміцнять внутрішні ресурси та отримують соціальну та фахову підтримку”, – каже психологиня центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало, до якої звернулась одна з потерпілих. 

Нагадаємо, що Україна імплементувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а тому має кримінально переслідувати людей за дії сексуального характеру з дітьми, а на їхнє покарання не має впливати контекст, у якому насильство відбулося.

Вже декілька років в Україні працює єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи й статевої недоторканості малолітніх, а покарання за відповідні злочини посилили. Однак, як зазначають експерти, лише посилення покарання не вбереже дітей від сексуального насильства.

Журналістка ZMINA поспілкувалась із фахівцями в цій галузі та докладно розповіла, як зрозуміти, що над дитиною вчиняють сексуальне насильство і допомогти. 

Фотографія обкладинки: Радіо Трек 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter