У Києві шириться петиція через демонтаж скульптури на Пейзажній алеї. Активісти – засновники парку розповіли, що з цим не так

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві, на Пейзажній алеї, через аварійний стан демонтували скульптуру “Дівчинка на подушках” авторства Костянтина Скритуцького, на її місце встановили іншу скульптуру – з янголом на даху будинку, яку користувачі соцмереж назвали несмаком. Невдовзі на сайті Київради зареєстрували петицію з вимогою відновити “Дівчинку на подушках” із залученням автора. Водночас ГО “Андріївсько-пейзажна ініціатива” та активісти, які започаткували сквер на Пейзажній алеї, кажуть, що реставрація не відбувалася довгий час саме з вини скульптора

Переповідаємо, що відомо про наразі. 

Колаж скульптури, яка була і яка стала

Пости з обуренням через заміну скульптури почали ширитися після того, як автор Костянтин Скритуцький повідомив, що, прогулюючись поблизу скверу, побачив, як група людей почала демонтаж скульптури “Дівчинка на подушках”.

“Вони повідомили місцевим жителям, що на цьому місці буде встановлена інша скульптура. Проєкт ініційовано ГО “Андріївсько-пейзажна ініціатива”, дозвіл на демонтаж надано Департаментом охорони культурної спадщини, про це повідомив чоловік, що назвався адвокатом ГО. Проте ніяких документів адвокат не надав”, – написав скульптор.

За його словами, “коли стало зрозуміло, що автор скульптури не має стосунку до демонтажу, а документів на роботи група не надала, місцеві жителі викликали наряд поліції”. Після цього адвокат ГО надав інформацію, що демонтована скульптура в аварійному стані, а також що автор відмовився від ремонту.

Скритуцький зі свого боку заперечив, що він відмовлявся від ремонту скульптури, і додав, що його ніхто про це не запитував. 

Водночас активіст, військовослужбовець ЗСУ, колишній народний депутат Ігор Луценко та військовий Олексій Гриценко закликали киян, які підтримують Скритуцького, спочатку розібратись у темі й дізнатись, чому його скульптури перебувають в аварійному стані та не реставруються. 

Так, Луценко нагадав, що можливість створити сквер зі скульптурами та рослинами на Пейзажній алеї в Києві виникла виключно завдяки низовій ініціативі киян, яка була започаткована у 2000-х роках і реалізована рухом “Збережи старий Київ”.

“Ми побороли тітушок, виграли в судах, спільно з меценатами ліквідували наслідки руйнівної діяльності забудовника і створили сквер, де зараз усі гуляють. Як компроміс у сквері меценатами було оплачено і встановлено роботи Скритуцького, котрий заробив на цьому досить хороші кошти”, – додав Луценко.

Водночас, за його словами, особливістю багатьох скульптур Скритуцького є те, що вони постійно руйнуються і потребують дорогого ремонту.

“Відтак вони значну частину часу або у поганому стані, або десь на реставрації. І це стосується не тільки Пейзажки. За відновлення меценатам необхідно постійно платити досить значний прайс. Котрий, на мою думку, граничить з аморальністю під час війни з боку виконавця цих робіт. У котрого, до речі, на них монополія”, – написав Луценко.

І Луценко, і Гриценко заявили, що категорично проти того, щоб витрачати додаткові гроші громади, які краще спрямувати на потреби фронту. 

У коментарях до посту активісти також наголошували, дівчинку зі скульптури з подушками скульптор Скритуцький сам демонтував на реставрацію ще п’ять років тому.

Юристка ГО “Андріївсько-пейзажна ініціатива” Ірина Невмержицька в коментарі виданню “Інформатор” підтвердила цю інформацію, вона зазначила, що громадська організація довго співпрацювала зі скульптором і за гроші меценатів замовляла реставрацію: 

“Одними з останніх замовлень, ще задовго до початку повномасштабної війни, були ремонти “янголят”. Їх на Пейзажці два: перший ближче до Національного музею історії України. І після робіт він нарешті повернувся на місце. Інший – та сама дівчинка – теж був знятий, але досі перебуває десь у майстерні. В ГО дуже довго чекали, коли скульптор встановить на місце відреставроване янголятко, але досі немає ні скульптурки, ні грошей”.

Депутатка Київради Євгенія Кулеба також висловилася з приводу демонтажу скульптури. Вона зазначила, що скульптури досі фінансують активісти ініціативи, яка захистила Пейзажну алею від забудови, а скульптор Скритуцький виставив “космічний рахунок за відновлення дівчинки, тому було прийнято рішення замінити на нову”.

“Особисто мені категорично не подобається нова скульптура. Попередня також не викликала захоплення. Проте наповнення такого знакового місця не може засновуватися на принципі “подобається – не подобається”. Мав би бути менеджмент і бюджет від міста, мистецький конкурс, але в Києві усе інакше. Тому подякуйте людям, які зберегли для нас Пейзажну алею, і пропонуйте їм свою допомогу, якщо знаєте, як зробити Пейзажну кращою”, – додала депутатка.

Також Кулеба зазначила, що в Києві має бути зрозуміла процедура появи мистецтва в публічному просторі міста.

Нагадаємо, 2007 року на Пейзажній алеї на території Державного історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ” планувалося збудувати семи-дев’ятиповерховий будинок із двома підземними поверхами для найвищих посадовців МЗС. Законність відведення ділянки під багатоповерхівку, достовірність археологічної експертизи та безпечність цієї забудови викликали сумніви в громадських активістів та громади Києва.

Із серпня-вересня 2007 року громадські активісти почали боротьбу проти забудови, під час якої утворилась ініціатива “Збережи старий Київ”. Поступово вдалося припинити й скасувати будівництво. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter