На парадах 9 травня в Росії помітили командира катів з Бучі та чекіста, який убивав українців у Львові

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Цього року попри скорочення загальної кількості парадів до 9 травня в регіонах у Росії провели низку урочистостей, гостями яких стали, зокрема, учасники вторгнення до України, а також колишні радянські силовики. 

ZMINA розповідає, що відомо про них. 

Скриншот відео

У Москві цьогорічний парад тривав усього 45 хвилин, у порівнянні з більш ніж годиною в попередні роки. 

Російські медіа помітили, що участь у ході не брали, зокрема, військовослужбовці 4 гвардійської танкової Кантемирівської дивізії, Таманської дивізії, 27 окремої мотострілецької гвардійської Севастопольської бригади, 45 окремої інженерної бригади. Загалом у центрі Москви крокували понад 8 тисяч військових, але більшість становили допоміжні, воєнізовані сили та курсанти військових навчальних закладів. 

На трибуні поряд з Путіним сиділи колишні радянські силовики, яких російська пропаганда вже не перший рік видає за ветеранів Другої світової. Один з них – 98-річний Юрій Дворкін (ліворуч на фото вище). Він після закінчення школи снайперів у 1944-му в складі НКВС вирушив на Львівщину вбивати українських націоналістів, а на параді, судячи з повідомлень російських пропагандистів, став почесним гостем. 

Ще один “ветеран” – Геннадій Зайцев (праворуч на фото вище), який народився за сім років після закінчення Другої світової. Він брав участь у вторгненні СРСР до Чехословаччини, і під його керівництвом захоплювали будівлю МВС у Празі. Про це він розповідав в інтерв’ю та книжці. 

Чинного російського військового, який може бути причетним до воєнних злочинів в Україні, помітили в Хабаровську. Йдеться про Азатбека Омурбекова – командира 64 окремої механізованої бригади, що окупувала Київщину торік. Його профіль можна знайти в Книзі катів українського народу. 

Скриншот відео

Про Омурбекова розповідав російський військовий Данило Фролкін, який зізнався у вбивствах цивільних українців. Омурбеков віддавав накази вбивати цивільних, а за участь у війні проти України він перебуває під санкціями в низці країн, серед яких Японія, Канада та країни ЄС. 

Уже під час повномасштабного вторгнення в Україну Омурбекова підвищили по службі. 

Окрім командира 64 окремої механізованої бригади як гості на параді в Москві були присутні понад пів тисячі учасників вторгнення в Україну. Їх розсадили на спеціальній трибуні разом з російськими бойовиками з окупованої Донеччини та Луганщини. 

Нагадаємо, що в Україні з цього року 9 травня відзначатимуть День Європи. Детальніше про те, що це за день, можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter