9 травня в Україні відзначатимуть День Європи: що це за день?

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи. 

Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський

Ілюстраційне зображення. Фото: EPA

У ЄС відзначають дві дати – 5 та 9 травня.

Перша є датою заснування Ради Європи, а друга – днем вшанування декларації Шумана 9 травня 1950 року. Цей документ-пропозиція тодішнього міністра закордонних справ Франції Робера Шумана мав на меті об’єднати вугільну та сталеливарну промисловість Франції та Західної Німеччини після Другої світової війни, однак у підсумку став основою для створення нової форми організації держав у Європі. 

Європейські посадовці наголошують, що День Європи є святом миру та єдності в регіоні. Інституції ЄС цього дня щороку відкривають свої двері для громадськості в Брюсселі та Страсбурзі. 

В Україні й до підписання указу Зеленського відзначали День Європи, втім робили це третьої суботи травня, а з 2015 року 9 травня було Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Зеленський тепер пропонує перенести цю дату на 8 травня. 

“Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом… Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І ми не дамо брехати, ніби перемога в тій війні могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу. Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло”, – сказав президент. 

Загальну кількість загиблих під час Другої світової війни українців можна порівняти з населенням сьогоднішньої Австрії. Кількість втрат тільки мирного населення, серед яких 1,5 мільйона – євреї, становить 5 мільйонів осіб. 

Нагадаємо, що на противагу до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначають в Україні, Росія на окупованих територіях влаштовує святкування “дня перемоги”, змушуючи населення брати участь під тиском. 

ZMINA розповідала, як торік росіяни проводили “побєдобєсіє” в Херсоні, Маріуполі, Мелітополі та Енергодарі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter