“Побєдобєсіє” на окупованих територіях: масовки з радянськими прапорами в Херсоні та “святкування” з ватажком терористів “ДНР” у Маріуполі

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

9 травня на противагу до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначають в Україні з 2015 року, на тимчасово окупованих територіях Півдня та Сходу України загарбники організовують так звані святкування “дня перемоги”, змушуючи населення брати участь під тиском. А також влаштовують постановні шоу для російського телебачення за допомогою колаборантів та ватажків бойовиків так званої “ДНР”.

ZMINA розповідає, що відбувається в Херсоні, Маріуполі, Мелітополі та Енергодарі.

Акція російських загарбників в окупованому Херсоні. Скриншот відео з телеграм-каналу u_now

У Херсоні російські окупанти заздалегідь почали готуватися до “святкування” та вивісили по місту бігборди й сіті-лайти з радянською символікою і закликом долучитися до ходи “Безсмертного полку”, а на площі Свободи встановили сцену і фотографії радянських часів.

Для масовки до міста, як зазначають тамтешні посадовці, звозили людей з тимчасово окупованих Криму та територій Донбасу. 

Херсон. Скриншот відео з телеграм-каналу u_now

У тимчасово окупованому Мелітополі 9 травня російські військові провели акцію “Безсмертний полк” й також звозили на неї учасників, але із сіл регіону. Через це на місцях людей для участі у “святкуваннях” майже не залишилось.

Так, як зазначають журналісти видання “РИА-Мелітополь”, у селі Костянтинівка із 12 тисяч населення на мітинг прийшли приблизно 40 людей.

Мелітополь. Фото: телеграм-канал u_now

Близько трьох десятків людей зібрали на “святкування” й у селищі міського типу Якимівка, де проживає понад 11 тисяч осіб. 

Фото: телеграм-канал u_now

Окрім цього, до 9 травня в Мелітополі відзняли декілька пропагандистських відео з викраденим активістом Олександром Пугачем. На одному з них його змусили просити вибачення перед Віктором Яковенком. Його місцеві журналісти називають “відомим мілітарі-фріком”, бо чоловік видає себе за ветерана Другої світової війни, однак народився вже після її закінчення. 

В Енергодарі напередодні 9 травня стало відомо, що російські військові забирають у містян документи й обіцяють віддати їх на акції до “дня перемоги”, намагаючись хоч якось зібрати людей для пропагандистської картинки. 

У місті також провели акцію “Безсмертний полк”. Судячи з фото, хода була небагатолюдною. 

Енергодар. Фото: телеграм-канал u_now

Цьогоріч центром “святкування дня перемоги” на окупованих територіях російські військові зробили Маріуполь.  

9 травня окупанти запалили вічний вогонь на Саур-Могилі від факела з вічного вогню в Москві. Як зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, гротескне поєднання традицій Олімпіади та Сходження благодатного вогню на Пасху – найкраща демонстрація сутності “дня перемоги” для росіян: “Шоу на честь пам’яті про колишню велич”.

Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

На “святкування” до Маріуполя приїхав ватажок терористів так званої “ДНР” Денис Пушилін. Він узяв участь у ході, у межах якої на проспекті Нахімова в місті розтягнули 300-метрову георгіївську стрічку. 

Ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін у Маріуполі. Скриншот відео з телеграм-каналу Петра Андрющенка

“Для пронесення простирадла привезли людей з Новоазовська та Донецька. Переважно росіяни. Вибірково залучили людей похилого віку з Маріуполя. Ажіотажу і радощів на вулиці по ходу колони особливо не помічено. Людей заманюють на площу через обіцянки польової кухні та додаткових наборів їжі”, – розповів Андрющенко. 

Також до Маріуполя привезли членів дитячо-юнацької мілітарної організації “Юнармія”, якою керує російське міністерство оборони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter