На Олімпійських іграх спортсменку-біженку дискваліфікували за накидку “Свободу афганським жінкам”

Дата: 11 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

9 серпня на Олімпійських іграх зі змагань з брейкдансу дискваліфікували спортсменку-біженку Маніжу Талаш за накидку з написом “Свободу афганським жінкам”.

Про це пише CNN.

Фото: Ezra Shaw/Getty Images

Як зазначається, Маніжа Талаш живе в Іспанії. У Парижі на іграх вона представляє команду біженців  з 37 спортсменів, як бі-герл Talash, і пишається цим. 21-річна дівчина втекла з Афганістану після того, як “Талібан” почав захоплювати владу у 2021 році, їй тоді було лише 18.

Видання пише, що під час дебютного відбіркового батлу Талаш надягла накидку з написом, що закликає до емансипації афганських жінок.

Я поїхала з Афганістану не тому, що боюся талібів або не можу жити в Афганістані. Я поїхала, тому що хочу зробити все можливе для дівчат в Афганістані, для мого життя, мого майбутнього, для всіх“, — сказала спортсменка перед початком батлу.

Всесвітня федерація танцювального спорту пізніше повідомила про дискваліфікацію Талаш за “демонстрацію політичного гасла на своєму вбранні під час відбіркового батлу”.

За даними Організації Об’єднаних Націй, під владою “Талібану” Афганістан став найрепресивнішою країною у світі щодо прав жінок. Це радикальне угруповання ісламізму закрило середні школи для дівчаток, заборонило жінкам відвідувати університети, обмежило їхні поїздки без супроводу чоловіків і заборонило їм відвідувати громадські місця, такі як парки й спортзали.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Раніше ZMINA повідомляла, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter