На окупованих територіях росіяни забирають українців цілими сім’ями – Лубінець

Дата: 17 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Зараз на тимчасово окупованих територіях російські військові або їхні поплічники свавільно затримують багато цивільних та проводять з ними “бесіди”. Таким чином вони намагаються опрацьовувати небезпечних для них громадян України.

Про це виданню ZMINA розповів Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Дмитро Лубінець. Джерело: фейсбук-сторінка омбудсмана

“Ми отримуємо інформацію щодня про те, що відбувається на окупованих територіях. Це не є таємницею, що у нас є свої канали отримання інформації. Однак ми не знаємо конкретних прізвищ, кого і коли забрали. Оскільки на окупованих територіях росіяни дуже часто забирають цілими сім’ями. Я знаю, що забирають дуже багато цивільних, яких потім піддають тортурам”, – зазначив омбудсман.

Він додав, що про цих людей немає кому розповісти, бо родичі свавільно затриманих, які залишаються на ТОТ, бояться спілкуватися з українською стороною. Вони думають, що наступного дня окупанти можуть прийти й по них.

За словами Лубінця, на окупованих РФ територіях є тенденція затримувати молодиків та неповнолітніх дітей. За даними омбудсмана, росіяни не просто проводять якісь “виховні бесіди”, а перевіряють гаджети та соцмережі на наявність української символіки.

Вони так “опрацьовують” потенційно небезпечних для них громадян України. Коли вони (росіяни) забирають людину на так зване “спілкування”, вони дивляться, які сторінки вона переглядає, з ким спілкується та чи використовує українську символіку. Якщо окупанти встановлюють, що людина чекає на повернення України, її можуть піддавати тортурам. А потім приймається рішення або відпустити, або розпочати процедуру відкриття кримінального провадження”, – пояснює омбудсман.

Нагадаємо, Україна має офіційні підтвердження депортації окупантами до РФ 19 540 українських дітей. За даними МВС, станом на жовтень 2023 року, в Реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, внесені 28 тисяч українців.

За даними БДПЛ ОБСЄ, Російська Федерація практикує свавільне затримання цивільних українців за їхню реальну чи уявну підтримку або допомогу українським Збройним силам, за відмову співпрацювати з окупаційною владою або за проукраїнські чи антиросійські погляди.

Деякі випадки пов’язані з насильницьким зникненням або триманням під вартою без жодного зв’язку з зовнішнім світом.

У доповіді зазначається, що незаконне позбавлення волі є серйозним порушенням МГП та воєнним злочином. Адже наявність у людини громадянства іншої держави або приналежність до ворожої сторони не є підставою для позбавлення волі.

Від початку повномасштабного наступу Росія та Білорусь координують зусилля з депортації та подальшого перевиховання українських дітей: станом на 30 жовтня нинішнього року на білоруську територію вивезли щонайменше 2 442 українців віком від шести до 17 років, зокрема із вразливих груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter