Росія практикує свавільне затримання цивільних за відмову співпрацювати та за проукраїнські погляди – ОБСЄ

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російська Федерація практикує свавільне затримання цивільних українців за їхню реальну чи уявну підтримку або допомогу українським Збройним силам, за відмову співпрацювати з окупаційною владою або за проукраїнські чи антиросійські погляди.

Про це йдеться у доповіді Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, яка містить огляд подій у контексті збройного конфлікту з 1 червня до 30 листопада 2023 року.

Місія ОБСЄ в Україні (архівне фото). Джерело: shrmonitor.org

В цей період місія Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зібрала 22 свідчення від осіб, які пережили свавільні затримання, серед них 17 чоловіків і 5 жінок. Також БДІПЛ опитало 12 свідків свавільних затримань та отримало 11 доказів про наявність таких порушень. Йшлося про випадки свавільного затримання цивільних осіб військовослужбовцями РФ та “правоохоронцями” в окупованих районах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. 

Деякі випадки пов’язані з насильницьким зникненням або триманням під вартою без жодного зв’язку з зовнішнім світом.

У доповіді зазначається, що незаконне позбавлення волі є серйозним порушенням МГП та воєнним злочином. Адже наявність у людини громадянства іншої держави або приналежність до ворожої сторони не є підставою для позбавлення волі.

Свідки повідомили БДІПЛ, що жертви часто не були поінформовані про причину їхнього затримання та ув’язнення. Наприклад, дружина чоловіка, свавільно затриманого в Запорізькій області, повідомила БДІПЛ, що на її запитання, за що його затримали, голова “військової комендатури” відповів, що “він погано поводився”.

У документі зазначено, що серед тих, хто пережив свавільні затримання та насильницькі зникнення, були посадовці, колишні правоохоронці, волонтери, працівники освіти й медицини, підприємці, фермери, працівники ЗАЕС, студенти та священники. Здебільшого російські військові разом з “правоохоронцями” арештовували людей у їхніх домівках, на робочих місцях, на вулиці або блокпостах. Арешти вдома часто відбувалися після обшуків, які проводилися в межах “рейдів” через нібито підтримку української влади.

Жінка із Запорізької області розповіла БДІПЛ, що її будинок обшукали 12 разів, оскільки її син та невістка служили в українській армії. Зрештою її звинуватили в антиросійській пропаганді за відео, на якому вона співала український гімн. Жінку затримали на короткий період часу”, – йдеться у доповіді.  

Постраждалі та свідки свавільних затримань розповідали представникам БДІПЛ, що обшуки у будинках часто проводилися в агресивній манері, при цьому псувалося та вилучалося цінне майно та особисті речі. До деяких людей росіяни застосовували фізичне насильство та залякування.

Близько 7-ї ранку я був удома. Вони прийшли до мене… Було три машини. З них вийшло семеро людей. У них були автомати. Вони були в повному спорядженні, зі щитами, бронежилетами й у балаклавах. Вони поставили мене до стіни… Сказали мені, що шукають зброю, хоча у мене не було ніякої зброї… Вони почали бити, два-три удари по обличчю, а потім кинули на підлогу. Вони продовжували бити ногами й руками. Били ногами по голові, нирках, ребрах. Вони продовжували запитувати, чому я не хочу підтримувати Російську Федерацію “, – розповідає один з потерпілих БДІПЛ.

Нагадаємо, більшість опитаних документаторами Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ цивільних українців, яких викрали й незаконно утримували окупанти, зазнали катувань й жорстокого поводження з боку російських військових або окупаційних правоохоронних органів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter