На окупованих територіях російські військові систематично проводять лекції для українських дітей

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях України російських військових, зокрема й добровольців, систематично запрошують у заклади освіти – школи та коледжі – для проведення лекцій з “патріотичного виховання”. 

Про це розповіли у Центрі національного спротиву. 

Фото: “Район.Генічеськ”

“Нещодавно бойовики угруповання “Дніпро” провели лекцію, присвячену війні, учням Новософіївської школи на тимчасово окупованій Херсонщині. Такі “лекції” є далеко не поодинокими випадками, а радше вже системними заходами”, – йдеться у повідомленні.

Зараз, як наголошують у ЦНС, у школах на окупованих територіях основними предметами є російська мова та історія.

“Діти цілими днями змушені вивчати подвиги дідів, що воювали, та “великий руський язик”. Про математику, фізику чи хімію інколи взагалі не йдеться, адже тут критично бракує кадрів для закладів освіти. Мова насамперед про вчителів старших класів та представників адміністрації навчальних закладів.  Все тому, що більшість педагогів на окупованих територіях відмовляються співпрацювати з окупаційною владою”, – додали в Центрі нацспротиву.

Раніше ZMINA писала, що наприкінці 2022 року міністерство освіти РФ затвердило шкільну програму з курсом про війну в Україні (яку там називають “СВО”), а також приєднання Криму, Донеччини та Луганщини до Росії. Крім того, для школярів планується навчання стрільби з автомата Калашникова та кидання гранати. 

Програма передбачає, що учні старших класів у рамках курсу історії Росії вивчатимуть такі теми, як “державний переворот 2014 року в Україні”, “возз’єднання Криму і Севастополя з Росією”, “гуманітарну підтримку ДНР і ЛНР”, а також “спеціальну військову операцію” та подальші “санкції США та їхніх союзників”.

Нагадаємо, що у так званій ЛНР окупанти здійснюють перепрофілювання педагогів, які мають диплом про освіту “Українська мова та література”, на вчителів російської. 

Читайте також: Так звана вища освіта окупантів на Півдні України. Частина перша – Крим та місто Севастополь

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter