В окупованій Запорізькій області через недбальство росіян може статися мор риби

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Промоїну між Азовським морем та Молочним лиманом повністю закоркувало піском, що ставить під загрозу виживання  популяції пеленгаса та інших видів риб, для яких гирло річки Молочна є основним нерестилищем. 

Увагу на це звертає Центр журналістських розслідувань. 

Про замулення штучного каналу між Молочним лиманом і морем стало відомо 27 липня. Окупаційна адміністрація привезла на місце групу начебто вчених з Росії, загнали техніку й оголосили про початок розчищування, втім результатів донині немає. 

Журналісти задля цього висновку дослідили супутникові знімки.

“У липні пропагандисти повідомляли, якщо промоїну не розчистити за місяць, може статися мор риби і є ризик, що загине весь мальок пеленгаса. Популяцію цього промислового виду вдалося відновити лише 2021 року, після комплексних капітальних робіт з  будівництва”, – зазначають медійники.

Щодо причин замулення, то журналісти називають недбальство росіян, які не підтримували лиман у належному стані. Водночас росіяни на берегах облаштували свої військові полігони.

За час російської окупації Півдня України в Азовському морі почала зникати унікальна екосистема – острови Великий і Малий Дзендзик та архіпелаг Остапиха в акваторії Бердянської затоки. 

Нагадаємо, що через російську агресію українська екологія зазнала збитків на кілька трильйонів гривень. Кореспондентка ZMINA з’ясовувала в Гаазі, як можна домогтися відповідальності за підрив, наприклад, Каховської ГЕС у міжнародних судах.

Фотографія обкладинки: Енциклопедія сучасної України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter