На окупованій Луганщині студентку звинувачують у держзраді

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники ФСБ Росії 5 квітня відзвітували про затримання студентки на окупованій території Луганської області. Дівчину звинувачують у державній зраді: буцімто вона збирала та передавала українським військовим інформацію про розташування сил РФ. 

Про це повідомили російські пропагандистські медіа з посиланням на ФСБ РФ.

За даними пропагандистських ЗМІ, дівчина навчається на спеціальності “Соціологія” на останньому курсі одного з окупованих вишів. Її звинувачують у “роботі в інтересах іншої держави”.

Журналісти РФ нібито отримали від ФСБ оперативне відео із затриманою студенткою. У ролику дівчина буцімто зізнається, що спілкувалася з адміністратором одного з телеграм-каналів. На його прохання вона й збирала інформацію про російські війська, заявляють пропагандисти. 

Згодом дівчина нібито з’ясувала, що вона спілкувалася з українським військовим.

“Виявилося, що інформація, яку я йому передаю, становить небезпеку для республіки”, – цитують російські медіа слова затриманої.

Щодо неї відкрили кримінальне провадження за статтею 275 кримінального кодексу РФ – державна зрада. 

Того ж дня силовики РФ затримали на окупованій Луганщині чоловіка. Йому закидають ті самі звинувачення – роботу в інтересах іншої держави. 

Російські медіа заявляють, буцімто затриманий працював на українські спецслужби з 2019 року. Він нібито встановлював особисті дані російських прикордонників та передавав цю інформацію до СБУ.

Пропагандисти також наголосили, буцімто родина затриманого проживає на підконтрольній Україні території і, якби чоловік відмовився працювати на СБУ, його рідні нібито опинилися б у небезпеці. 

Пропагандисти опублікували відео із затримання та допиту чоловіка. У ролику чоловіку технічними засобами закрили обличчя, однак з голосу чути, що затриманий затинається та повторює заздалегідь приготований текст.

За даними російських ЗМІ, силовики відкрили кримінальне справдження щодо чоловіка за статтею 276 – шпигунство.

Попри те що обох затриманих звинувачують у схожих злочинах – переданні інформації українській армії, – силовики відкрили кримінальні провадження за різними статтями, ймовірно через наявність у студентки російського паспорта. 

Перед мешканцями окупованих територій, особливо тих, що захопили 2014 року, часто не стоїть питання, чи хочуть вони брати документи РФ: це вимога держави-агресорки та необхідна умова для виживання в окупації. Так, правозахисники зафіксували випадки, коли людям без російського паспорта відмовляли в медичній допомозі в окупації, школярам Маріуполя погрожували не віддати атестат, якщо вони не візьмуть російського паспорта, а в Запорізькій області за відмову брати документи РФ військові залякували “кинути на підвал”. 

Російська влада використовує паспортизацію, як ще один засіб контролю за населенням в окупації, наголошує правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

“На людей, які отримали такий паспорт, Росія накладає всі обов’язки громадянина РФ – військовий облік для чоловіків, відповідальність у межах російського законодавства як громадян РФ, а не іноземців”, – додає вона.

Так, у разі з переданням інформації іншій державі іноземця можна засудити максимум до 20 років ув’язнення, а громадянина країни – до довічного.

Нагадаємо, Росія нерідко називає мешканців окупованих територій своїми громадянами. Через це, зокрема, стає складніше встановити реальні масштаби репресій проти українців в окупації, адже закрити судовий процес над власним громадянином набагато простіше, ніж над іноземцем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter