На окупованій Луганщині посилили агітацію за контрактну службу в армії РФ: пропонують іпотеку та пільговий вихід на пенсію

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На окупованій Луганщині посилили агітацію місцевих жителів за вступ на військову службу в армію РФ за контрактом: їм пропонують низку “соціальних пільг і гарантій”, зокрема можливість швидкого придбання житла та страхування життя та здоров’я коштом федерального бюджету.

Відповідні оголошення систематично розповсюджують місцеві телеграм-канали, що належать підконтрольній РФ владі.

Джерело: пропагандистські телеграм-канали терористичного угруповання “ЛНР”

Також міноборони РФ пропонує контрактникам безкоштовне обстеження, лікування чи реабілітацію у військово-медичних установах, право на пільгову пенсію після 20 років служби, безкоштовний відпочинок дітей у літніх оздоровчих таборах тощо.

Разом з поширенням пропагандистських матеріалів місцева “влада” масово розсилає відповідні агітаційні смс-повідомлення.

Оголошення про переваги контрактної служби в армії РФ містять ознаки прямої маніпуляції. Так, порівнюються умови контрактної служби та строкової, яка є обов’язковою для юнацтва, й очевидно не на користь останньої.

Як призов на строкову службу, так і призов на службу за мобілізацією окупаційною державою прямо заборонені нормами міжнародного гуманітарного права, пояснила правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

“Ці дії також є воєнним злочином: забороняється як примус до будь-якої служби в збройних формуваннях супротивної сторони, так і примус до участі у військових операціях проти власної країни чи її збройних формувань. Росія, втім, як завжди намагається підсилити ілюзію добровільності, заявляючи про велику кількість охочих підписати контракт та вдаючись до маніпуляцій з пільгами для таких осіб”, – сказала вона.

Водночас, на переконання правозахисниці, вплив таких маніпуляцій не варто применшувати з огляду на складну ситуацію на окупованій території. Однак треба враховувати, що нормами міжнародного гуманітарного права забороняється будь-який тиск чи пропаганда, спрямовані на забезпечення добровільного вступу на військову службу, підкреслила Онисія Синюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter