На недільній акції протесту білоруські силовики затримали майже 250 осіб

Дата: 05 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Під час традиційної недільної акції протесту в Білорусі силовики затримали 245 осіб. 

Про це повідомляють у правозахисному центрі “Весна”.

Більшість затримань, як свідчать дані правозахисників, відбулись у Мінську, однак акції протесту в неділю, 4 жовтня, проводилися й в інших містах країни. За свідченнями журналістів, у Мінську зранку не працювали багато торговельних центрів та закладів харчування, які раніше допомагали протестувальникам переховуватися від переслідувань ОМОНу. Закриті були й деякі станції метро.

У місті також помітили спецтехніку для розгону мітингувальників. Проти демонстрантів на деяких ділянках силовики використовували водомети. Так, у столиці на проспекті Машерова демонстранти обступили водомет, вийняли з нього ємності з кольоровою рідиною і вилили їх на дорогу. Після цього техніка зламалась, а тому постійно лила воду вгору фонтаном.

Нагадаємо, що масові протести в Білорусі спалахнули 9 серпня. Тоді люди вийшли на вулиці, щоб домогтися чесного підрахунку голосів на президентських виборах, які, за даними ЦВК, вчергове виграв Олександр Лукашенко. Лише за перші декілька днів протестів тисячі людей опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. 

Нещодавно десятки тисяч білорусів подали звернення проти Олександра Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Білоруські силовики не тільки затримують мітингувальників на вулицях, але й попереджують про “неприпустимість участі в масових акціях” телефоном. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter