На киянку склали протокол за невиконання батьківських обов’язків: залишила сина з батьком удома, а хлопчик утік

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві правоохоронці склали адміністративний протокол за невиконання батьківських обов’язків і Частина 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення: "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей." на матір восьмирічного хлопчика. Жінка залишила дитину вдома з батьком, однак син самостійно втік з дому і пішов до метро. 

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Києва. 

Співробітник поліції, який ніс службу на станції київського метрополітену “Дорогожичі”, як розповіли у відомстві, побачив хлопчика, що блукав один. Правоохоронці поспілкувалися з дитиною та з’ясували, що та пішла з дому шукати маму. 

“Ми з’ясували, що жінка залишила сина з молодшою донькою та з їхнім батьком удома, а сама пішла в справах. Хлопчик самостійно вийшов з квартири та пішов її шукати. Правоохоронці повернули хлопчика мамі, наразі з ним усе добре”, – йдеться в повідомленні. 
 
Правоохоронці провели профілактичну бесіду з матір’ю хлопчика та “попередили про те, що потрібно бути уважною та слідкувати за дітьми”. У повідомленні поліції також запевняють, що “мати щиро подякувала правоохоронцям, що знайшли її сина, та запевнила, що в подальшому буде більше уваги приділяти вихованню”.
 
Публікація про інцидент на сторінці поліції у фейсбуку обурила багатьох користувачів, які почали цікавитися, чому винною в ситуації зробили матір хлопчика.
 
“Цікаво, а за таке можна подати в суд на поліцію? Розумію, що його нереально виграти, але нехай хоч знімуть адміністративне порушення. А то ні в чому не винна мама раптом стала відповідальною за те, що тато теж, походу, дитина”, – запитує користувачка на ім’я Міла Матвієнко.
 
Інші ж цікавилися, як восьмирічний хлопчик узагалі один потрапив до метро. 
 
“Метрополітен так мило оминув покарання за те, що дитину без супроводу впустили в підземку”, – написала Інна Трофімець. 
 
Станція метро “Дорогожичі”. Фото: wikipedia.org

В Управлінні поліції метрополітену кореспонденту видання ZMINA розповіли, що на матір дитини склали адмінпротокол тому, що вона прийшла забирати сина. 

“Наш законодавець не визначає притягнення до відповідальності батьків за те, що дитина пішла з дому… Якби прийшов батько, то ми б з батьком провели бесіду”, – каже начальник відділу превенції Управління поліції в метрополітені ГУ НП у місті Києві Олександр Киричук
 
Однак на запитання про те, як хлопчик зміг залишити дім та потрапити в метро, Киричук відмовився відповідати та запропонував надіслати запит до відомства: 
 
“Ми цю ситуацію розібрали повністю: від А до Я, але я її не коментуватиму”. 
 
Водночас адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова наголошує, що ситуація з притягненням до відповідальності матері хлопчика виглядає дивною. 
 
“Сам закон і ця стаття, по суті, стосуються всього на світі. Чи є те, що дитина пішла з дому шукати маму, ухиленням від виконання батьківських обов’язків? Мені здається, що ні. Водночас ця ситуація показує, що, за логікою правоохоронців, залишення з іншими людьми дітей навіть без негативних наслідків для останніх можуть розцінити як порушення. Виходить, що мільйони людей в Україні порушують закон щодня. Це підриває його основи, адже закон повинен відповідати запитам суспільства, держави й реальності. В іншому разі його не має бути зовсім”, – каже вона. 
 
За інкриміноване матері хлопчика правопорушення в законодавстві передбачено попередження або штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Водночас, як додає Луньова, слід пам’ятати, що поліція веде облік осіб, які вчинили правопорушення і якщо з жінкою в майбутньому трапиться якась ситуація, несхожа на цю, то в картотеці вона значитиметься як та, що притягувалася до адміністративної відповідальності.
 
“Коли поліцейські складають протокол, то в ньому вони описують фабулу. Навіть у їхньому повідомленні на фейсбуці написано, що батько не догледів за сином. У цьому ключі відповідь про те, що на матір склали протокол через те, що вона прийшла по свою дитину, виглядає, м’яко кажучи, незаконно. У нас індивідуальна відповідальність. Якщо вони хотіли провести бесіду, то варто було це робити з двома батьками або з татом”, – зазначає вона. 
 
Нагадаємо, як показують соціологічні дослідження, здебільшого доглядом за дітьми в українських сім’ях займаються жінки. Так, лише у 2% родин, де є діти до трьох років, батько відповідає за виховання. Пояснюючи недостатній час, приділений дитині, більшість чоловіків нарікають на надмірну зайнятість, але 18% водночас висловлюють ґендерні стереотипи щодо того, що це обов’язок жінки, 5% “не вміють”, а 3% бачать свою роль лише в спілкуванні з дитиною.
 
Від початку року ООН почало популяризувати батьківство та декретну відпустку серед українських чоловіків. Задля цього в декількох містах країни вже відкрили  клуби, в яких збираються розповідати про усвідомлене батьківство серед чоловіків та рівну участі батька і матері у вихованні та дозвіллі дітей. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter