На Кіровоградщині відкрили центр для дітей, що постраждали від насильства чи стали його свідками

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Кіровоградській області відкрили центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства. Його створили за міжнародною моделлю “Барнахус” – там проводять співбесіди з дітьми, здійснюють медичний огляд для цілей судової медицини, надають всебічну оцінку й усі необхідні терапевтичні послуги від відповідних спеціалістів. Центр такого типу перший на Кіровоградщині, але вже сьомий в Україні.

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Фото: “Суспільне Кропивницький”

Прокурор Кіровоградської області Ян Стрелюк розповів, що в центрі надаватимуть всю необхідну допомогу у процесі слідства та правосуддя. 

“Це мультидисциплінарний центр. У “Барнахусі” будуть відбуватися всі дії з дитиною: допити й інші слідчі дії з залученням психологів та інших соціальних служб. Це також соціальна реабілітація й робота з психологом”, – зазначив він.

За словами прокурора, з дитиною працюватимуть так, щоб вона не отримала додаткових травм.

У центрі є медична кімната, яка призначена для обстеження дитини представником судово-медичної експертизи, а також кімната для очікування та кімната психолога. У ще одній кімнаті за допомогою камер відеоспостереження за роботою психолога та поведінкою дитини спостерігатиме мультидисциплінарна команда.

“Це той сервіс, який допоможе максимально наблизити й зробити правосуддя дружнім до дитини, уникнути її повторного травмування, мінімізувати дотичність до системи правосуддя. Тобто дитина не йтиме до судової зали. І це про те, що ми прямуємо до європейських цінностей в наданні послуг для наших людей, зокрема дітей”, – наголосила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Колтунова.

З міркувань безпеки адресу центру не називають.

Нагадаємо, що впродовж восьми місяців поточного року – з січня по вересень – правоохоронці зареєстрували понад 192 тисячі заяв щодо домашнього насильства. За весь минулий рік до поліції надійшло 244 тисячі відповідних заяв. У 2021 році поліцейські зареєстрували понад 325 тисяч заяв про випадки домашнього насильства. У 2022-му їхня кількість скоротилася до 244 тисяч.

Читайте також: Діти – свідки воєнних злочинів: як працювати з ними в судах та під час розслідувань, щоб не травмувати повторно

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter