На кінофестивалі “Берлінале” дві українські стрічки отримали престижні нагороди

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Відразу два українських фільми “Це побачення” та “Прокидаючись у тиші” отримали престижні нагороди на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі Berlinale (Berlin International Film Festival).

Про це повідомляє пресслужба Держкіно України.

Церемонія нагородження на кінофестивалі Берлінале 2023 (фото: Валерія Сочивець / facebook.com/ukrainefilmagency)

Документальний фільм української режисерки Міли Жлуктенко та німецького режисера Даніеля Асаді Фаезі “Прокидаючись у тиші” на Берлінальському кінофестивалі отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus, а також 2500 євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

Фото: facebook.com/ukrainefilmagency

У фільмі”Прокидаючись у тиші” йдеться про українських жінок та дітей, які через повномасштабну війну, яку веде РФ проти України, вимушено виїхали до Німеччини.

Ми дуже пишаємося, що наш фільм виграв спеціальний приз журі. Це для нас дуже важливо, адже через силу кіно ми можемо розказати історії українців. Це велика честь презентувати Україну на Берлінале. Я дуже сподіваюсь, що цей приз і увага, спровокована відзнакою, стануть маленьким внеском у нашу спільну велику справу і ми допоможемо Україні перемогти. А тема війни залишатиметься у Німеччині на слуху, і люди, які подивляться фільм, знатимуть, що з людьми робить ця війна, підтримуватимуть українців“, – сказала режисерка Міла Жлуктенко у коментарі для “Суспільне Культура”.

Перша ігрова стрічка української режисерки Надії Парфан “Це побачення” також отримала спеціальну відзнаку Міжнародного журі. Стрічку, що розповідає про життя у Києві під час повномасштабного вторгнення, продемонстрували в рамках програми Berlinale Shorts 2023.

Фото: facebook.com/ukrainefilmagency

У дописі на особистій фейсбук-сторінці режисерка зазначила, що присвячує цю відзнаку Збройним силам України, зокрема жінкам-захисницям, ЛГБТК+ людям, а також членам команди, колегам та знайомим, які боронять Україну.

Дякуємо, що захищаєте нашу країну, нашу культуру, наші міста і нашу розкіш знімати кіно в умовах воєнного часу“, – написала Парфан.

Нагадаємо, 18 лютого у рамках Берлінського кінофестивалю відбувся прем’єрний показ документального фільму Шона Пенна та Аарона Кауфмана “Суперсила” (Superpower).

Раніше ZMINA повідомляла, що у рамках 73-го Міжнародного Берлінського кінофестивалю покажуть вісім фільмів про Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter