На кінофестивалі “Берлінале” покажуть вісім фільмів про Україну

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На 73-му Міжнародному Берлінському кінофестивалі, який відбудеться 16–26 лютого, покажуть вісім фільмів про Україну.

Цьогорічний фестиваль пройде під знаком солідарності з нашою країною, яка протистоїть російській агресії, та Іраном, де тривають антиурядові протести, йдеться на сайті заходу.

Джерело: TOBIAS SCHWARZ / Getty Images

“Берлінале рішуче засуджує загарбницьку війну Росії, яка порушує міжнародне право, і висловлює свою солідарність із народом в Україні та всіма тими, хто веде кампанію проти цієї війни. Фестиваль також стоїть разом з мужніми протестувальниками в Ірані, коли вони захищаються від жорстокого, недемократичного режиму”, – заявили його організатори.

Перелік фільмів і заходів, пов’язаних з Україною

Програма Berlinale Shorts

“Це побачення” (It’s a date) – короткометражний фільм про Київ, столицю країни, в якій триває війна, але життя там усе одно не припиняється в усіх його виявах.

Режисер: Надія Парфан

Країна: Україна

Джерело: berlinale.de

Програма Panorama

“Залізні метелики” (Iron Butterflies) – документальний фільм про обставини збиття літака MH17 на Донбасі 2014 року, риторику російських пропагандистів навколо цієї події та реакцію світу на злочин.

Режисер: Роман Любий

Країна: Україна

“Ти мене любиш?” (Do You Love Me?) – ігровий фільм про дорослішання покоління напередодні падіння СРСР через історію 17-річної дівчини на ім’я Кіра.

Режисерка: Тоня Ноябрьова

Країна: Україна, Швеція

Джерело: фейсбук-сторінка Держкіно України

Програма Forum

“В Україні” (In Ukraine) – документальний фільм про війну з Росією, поданий через подорож творців стрічки із заходу країни через Київ до Харкова.

Режисери: Петр Павлус і Томаш Вольский

Країна: Польща

Джерело: berlinale.de

Програма Generation

“Ми не згаснемо” (We Will Not Fade Away) – документальний фільм про молодь прифронтових містечок Сходу України. Стрічку знімали в Станиці Луганській та Золотому, ці населені пункти захопили російські військові в лютому та червні 2022 року.

Режисерка: Аліса Коваленко

Країна: Україна, Франція, Польща

Джерело: berlinale.de

“Прокидаючись у тиші” (Waking up in silence) – документальний фільм про українських дітей-біженців, що знайшли прихисток у колишній німецькій казармі. Вони знаходять там військові символи минулого та пов’язують їх зі своїм досвідом.

Режисери: Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі

Країна: Україна, Німеччина

Джерело: berlinale.de

Програма Encounters

“Східний фронт” – фільм про війну очима парамедиків; стрічку знімали в різних куточках України, зокрема в Київській, Харківський і Херсонській областях.

Режисери: український ветеран Євген Титаренко та російський режисер українського походження Віталій Манський 

Країна: Україна, Латвія, Чехія

Джерело: berlinale.de

Berlinale Special Gala

“Суперсила” – документальний фільм про Україну, який розповідає про роль мистецтва та митців на війні.

Автори: американський актор і режисер Шон Пенн і продюсер та режисер Аарон Кауфман 

Шон Пенн під час знімання фільму. Джерело: АР

У фестивалі візьмуть участь представники українського кіно в межах секцій Doc Station, Script Station та Berlinale Talents, відбудуться презентації нових проєктів від українських митців тощо.

Президенткою міжнародного журі Берлінале-2023 буде американська акторка, сценаристка і режисерка Крістен Стюарт.

Серед українців у журі кінокураторка Саша Прокопенко та режисерка Катерина Горностай. Перша ввійшла до складу журі спеціальної нагороди Teddy Award, яку вручають найкращим фільмам про проблеми сексуальних меншин. Друга до складу журі категорії Generation 14plus. Це секція кіно про дітей і підлітків та проблеми, з якими вони стикаються.

Саша Прокопенко і Катерина Горностай

На знак підтримки України на фестивалі поширюватимуть значок у вигляді знаменитого ведмедя Берлінале в кольорах українського прапора. Це має забезпечити широку видимість підтримки нашої країни серед учасників і гостей фестивалю.

Також тут можна буде придбати магніт у вигляді ведмедика Берлінале, виготовленого українськими художниками з використанням петриківського розпису.

Повну програму Міжнародного Берлінського фестивалю 2023 можна дізнатися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter