На Херсонщині з початку війни росіяни викрали 600 цивільних

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Жертвами насильницьких зникнень на Херсонщині стали щонайменше 600 українців. Переважну більшість цих людей росіяни вивозять до окупованого Криму, де їх місяцями тримають у СІЗО, поліцейських відділках та катівнях ФСБ.

Про це в інтерв’ю виданню “Факти” розповів голова правління КримSOS Олексій Тільненко.  

Олексій Тільненко. Фото: Сергій Гайдай

Зникнення українців нині носить масовий характер. Наша гаряча телефонна лінія зафіксувала понад 1 200 звернень щодо людей, які в полоні і яких викрали. Якщо говорити про Херсонщину, ми зафіксували щонайменше 600 таких випадків“, – повідомляє Тільненко. 

За його словами, викрадених українців з тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей вивозять до Криму. Зазвичай цих людей тримають тижнями або місяцями в СІЗО, поліцейських відділках та катівнях ФСБ. Декого з них катують.

Усе залежить і від людини, і від обставин, за яких сталося це насильницьке зникнення і викрадення“, – вважає Олексій Тільненко.

Голова правління КримSOS розповів, що найчастіше росіяни викрадають цивільних під час фільтраційних заходів або перевірки на блокпостах. Далі їх перевозять до окупованого Криму або на територію Російської Федерації.

Вони стають фактично заручниками, і їхнє місце перебування не повідомляють ані рідним, ані українській державі, ані правоохоронним чи іншим державним органам України… Із різних джерел ми дізнаємося, наприклад, що деякого відвозять до СІЗО в Сімферополі або до нового СІЗО на 450 місць, яке в цьому ж місті відкрили в середині минулого року”, – зазначає правозахисник.

На його думку, проблема полягає в тому, що викраденим українцям не надають жодного офіційного процесуального статусу. Щоб знайти людину, рідні наймають приватного адвоката в окупованому Криму. Останній постійно надсилає запити до різних слідчих ізоляторів.

А от обмінів цивільними в нас не буває. Їх просто можуть додати до списків у процесі військового обміну. Приміром, 10% від загальної кількості людей. Тобто 100 людей поміняли на 100 і, можливо, 10 цивільних додадуть іще, в кращому випадку, до наших українських військових”, – додає Тільненко.

Також правозахисник вчергове нагадує, що оскільки цивільних заборонено брати в полон, то і обмінювати їх не можна. Для того щоб Росія почала їх повертати, необхідно залучити відповідні міжнародні організації.   

Тому що військовополонених повертають, а цивільні, яких у Росії та на окупованих територіях дуже багато, часто до звільнення не доживають“, – підсумовує він.

На початку грудня Омбудсман говорив, що з 24 лютого українські правоохоронці відкрили загалом 1 984 кримінальні провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими або представниками окупаційних адміністрацій.

Щонайменше 613 випадків стосувалися Херсонщини. Росіяни в регіоні затримували й катували навіть дітей. 

Нагадаємо, що Херсонщина та Запоріжжя, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є лідерами за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.

До повномасштабної війни росіяни незаконно утримували понад 127 цивільних на території окупованого Криму або Росії. На території терористичного утворення “ДНР” утримували 301 заручника Кремля, а в “ЛНР” – 69.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter