На Херсонщині знайшли тіла подружжя Павленків, у дім до яких раніше вривалися російські військові

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У погребі власного будинку у тимчасово окупованому селищі Архангельське, що на Херсонщині, сусіди знайшли тіла подружжя Павленків. Чоловіка Валентина вбили пострілом у голову, а під його тілом лежала вбита дружина Лариса. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, посилаючись на слова мешканців селища Архангельське.

Фото: Центр журналістських розслідувань

Востаннє подружжя бачили живими 23 серпня близько 20:00. За годину після цього сусіди почули у дворі Павленків якийсь гомін, який невдовзі змовк. Сусіди жодних пострілів не чули, тому, що там відбувалося, достеменно не знають. Однак зазначають, що Лариса та Валентин ніколи не виходили з двору в комендантську годину. 

Коли вранці 24 серпня сусіди не побачили подружжя на своєму подвірʼї, то почали хвилюватися. Зайшли до будинку, але там Павленків не було. А коли подивилися у погріб, то побачили там тіло Валентина.

“Ми його вирішили не чіпати, а згуртувати людей, щоб організувати його поховання. Лариси ж ніде не було. Лише після того, як ми спустились до підвалу, щоб витягнути тіло Валентина, то побачили, що він обнімає накриту ковдрою мертву дружину. Мабуть, він прикрив її своїм тілом, коли їх розстрілювали. У чоловіка була прострелена голова”, – розповіли свідки.

Односельчани припускають, що злочинці могли використовувати зброю з глушником, оскільки звуків пострілів не було чути. 

За словами сусідів, подружжя Павленків займалося дрібним фермерством і до них щонайменше тричі додому вдиралися російські військові. Валентину та Ларисі пропонувати виїхати на підконтрольну Україні територію, але вони не хотіли кидати своє господарство. Сусідам казали, що від обстрілів зможуть врятуватися в погребі під своїм будинком. 

“Погріб у них був дійсно гарний, добре облаштований. У ньому вони й ночували. Від обстрілів він їх врятував, а від приходу нелюдів – ні”, – сказали мешканці Архангельського.

Як відомо, в червні на Херсонщині у селі Високопілля російські військовослужбовці розстріляли у власному дворі подружжя Світлани та Сергія Ланевичів. Чоловік працював начальником управління праці та соціального захисту населення Високопільської районної держадміністрації.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter