На Херсонщині в укритті облаштували лікарню

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В одному з медичних закладів Херсонської області в підвальному приміщенні створили “підземну лікарню”.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя України

Попри постійні цілеспрямовані атаки окупантів на медичні установи, в Україні тривають роботи зі створення безпечних умов для пацієнтів і медичного персоналу. У лікарнях облаштовуються спеціальні укриття, відділення інтенсивної терапії та палати для тривалого перебування, куди пацієнти можуть переміщатися під час повітряних тривог і продовжувати лікування в безпеці.

Так, одним з таких укриттів стало підземне приміщення в херсонській лікарні, обладнання якого обійшлося в понад 2,9 мільйона гривень. Фінансування надали благодійники.

Це укриття дозволить надавати спеціалізовану допомогу пацієнтам з інфекційними захворюваннями в захищених умовах. У ньому передбачено 22 місця для стаціонарного лікування, а в разі потреби можуть бути розгорнуті ще 20 додаткових ліжок.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя України

Укриття також оснащено двома палатами інтенсивної терапії, трьома палатами для хворих з інфекційними захворюваннями, інклюзивними санвузлами, кімнатою для зберігання медикаментів і приміщенням для харчування як пацієнтів, так і персоналу.

Система вентиляції та протипожежної безпеки в сховищі відповідає сучасним стандартам. Для надання медичних послуг навіть під час аварійних вимкнень електроенергії встановили резервні джерела живлення, серед яких генератор потужністю 60 кВт. Незабаром там також встановлять систему енергоощадження Tesla Powerwall 2.0.

Укриття має два окремі входи, один з яких обладнано пандусом для людей на кріслах колісних. Окрім цього, приміщення оснащено реанімаційним обладнанням, включно з апаратами штучної вентиляції легенів, концентраторами кисню та моніторами пацієнтів.

Медичний заклад отримав дозвіл від ДСНС Херсонської області на використання цього приміщення як укриття.

Нагадаємо, що відключення електрики та збої в інфраструктурних системах негативно впливають на здоровʼя людей, на роботу лікарень і клінік, а також створюють небезпеку через відсутність тепла, води та звʼязку. 

Медичні установи потребують електроенергії для роботи критично важливого обладнання та зберігання ліків, які необхідно охолоджувати. Хоча українські лікарні мають резервні генератори, їхня робота не завжди дозволяє стабільно забезпечити енергією все необхідне обладнання.

За словами керівника департаменту охорони здоровʼя в південному регіоні, деякі лікарні витрачають до 700 літрів пального на добу для генераторів.

Зусилля із забезпечення тепла, зокрема використання деревини чи дизельних генераторів, створюють додаткові небезпеки, такі як отруєння токсичними речовинами, особливо для дітей, а також ризик виникнення пожеж і опіків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter