На Херсонщині росіяни дронами знищили церкву XIX століття

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У селі Зміївка на Херсонщині російські окупанти знищили Свято-Архангело-Михайлівську церкву XIX століття, яка колись була шведською лютеранською кірхою, а потім стала православним храмом. Раніше внаслідок російських обстрілів у Зміївці згоріла німецька кірха того самого періоду.

Про це повідомляють начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін та hromadske.

Фото: Олександр Прокудін

Прокудін розповів, що вдень 1 липня окупанти тричі вдарили дронами по храму православної церкви України. Внаслідок цього виникла пожежа. На фотографіях видно, що вигоріло все внутрішнє оздоблення та покрівля. Також пошкоджена дзвіниця.

За словами Прокудіна, церква вже не вперше опиняється під ворожим обстрілом.

Настоятель храму, отець Іван Квітка, розповів, що в 1989 році до Зміївки приїхав його дідусь Олександр, теж священник. Спершу він проводив богослужіння на руїнах храму, а за пів року церкву силами громади відбудували.

“Мені прикро усвідомити, що, коли мені випаде повернутись у Зміївку і прийти до храму, там уже не буде спогадів мого дитинства. Але я розумію, що доведеться починати на руїнах, як мої дідусь і бабуся, і вірю, що Господь нам допоможе”, – зазначив священник.

Свято-Архангело-Михайлівську церкву збудували як лютеранський храм у 1885 році для шведських поселенців. У 1929 році церкву закрили, а богослужіння в ній відродились тільки 60 років потому, але храм став православним.

Нагадаємо, що у період від початку повномасштабного російського вторгнення до січня 2024 року внаслідок дій російських військових в Україні були пошкоджені понад 530 храмів різних конфесій, майже чверть з яких зазнали або дуже важких руйнувань, або ж зруйновані вщент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter