На Харківщині російські військові обстріляли офіс газети “Зоря”

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російські війська обстріляли редакцію газети “Зоря” в Золочеві на Харківщині – внаслідок атаки ніхто не постраждав, але офіс отримав значні пошкодження. 

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ) з посиланням на повідомлення Національної спілки журналістів (НСЖУ), місцевої торгової групи та головного редактора видання Василя Мірошника, який спілкувався з представниками організації телефоном.

Офіс редакції після обстрілу. Фото Василя Мірошника

На переконання співробітників “Зорі”, російські окупанти навмисно обстрілюють редакцію, пише CPJ. Мірошник повідомив, що “сусіди бояться жити поруч з офісом”, тому що він неодноразово потрапляв під обстріли.

“Ми щойно закінчили ремонт після першого обстрілу. Вікна знову вибиті, й тепер ми вирішили просто закрити їх фанерою. Дах також знесло, а броньовані двері деформовані”, – розповів Мірошник НСЖУ.

Зруйнований обстрілами гараж “Зорі”. Фото Василя Мірошника

“Зоря” припинила виходити друком з початком повномасштабного наступу РФ. Зараз редакція публікує новини у фейсбук-спільності чисельністю близько 11 600 членів, повідомив Мірошник CPJ. Видання також проводить прямі трансляції військових дій у цьому районі.

За інформацією Мірошника, проросійські місцеві жителі неодноразово надсилали до Фейсбуку скарги на групу “Зорі”, що він розцінює як помсту за діяльність видання.

“Ми доводимо фактами, що російська артилерія та авіація обстрілюють Золочів, убиваючи мирних жителів, і це турбує колаборантів. Я веду прямі трансляції з місць, що потрапили під обстріли, повідомляю про те, звідки беруться снаряди та кого вони вбивають”, – розповів редактор медіа в інтерв’ю CPJ.

На переконання Мірошника, росіяни ведуть війну з редакцією “Зорі” на рівні централізованих російських державних ЗМІ та в соцмережах, намагаються знищити офіс видання, щоб не дати працювати газеті.

Зі свого боку в CPJ заявили, що українська та російська влада повинні забезпечити, щоб артилерійські атаки не завдавали шкоди цивільній інфраструктурі, включно з офісами ЗМІ, і дозволити пресі вільно та безпечно повідомляти про війну в Україні.

За словами програмного директора CPJ Карлос Мартінес де ла Серна, ЗМІ, що висвітлюють війну, мають бути впевнені, що можуть продовжувати це робити, не побоюючись нападу.

Нагадаємо, що з 24 лютого 2022 року на окупованих РФ територіях припинили роботу понад 100 регіональних медіа.

Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter