На Харківщині окупанти зруйнували чи пошкодили понад 250 архітектурних пам’яток

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

250 пам’яток архітектури в Харківській області зруйнували чи пошкодили окупанти. Руйнування через російське повномасштабне вторгнення є майже в кожному населеному пункті області.

Про це Укрінформу розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Музей Сковороди після російського обстрілу. Фото: ДСНС

Більше 250 об’єктів по області. Майже в кожному місті чи селищі. В Куп’янську – 70% центральної частини зруйновано, а там історичні будівлі. В Ізюмі – центр геть зруйнований. На пам’ятки потрібні ще більші кошти, ніж на житлові будинки. Це зовсім інший характер відбудови“, – сказав Синєгубов.

Він розповів, що в пріоритеті – консервація музею Сковороди, який 6 травня 2022 року зруйнувала російська ракета. На жаль тендер вартістю 8 мільйонів на проведення консерваційних і протиаварійних робіт не відбувся вже тричі через відсутність пропозицій.

Відверто говорю, складна історія. Важко з будівельниками, погано вони їдуть на Харківщину, важко виконують тут певні завдання. По музею вже тричі оголошувався тендер на консерваційні роботи. Коли лише одна будівельна компанія заявляється, тендер не може відбутися – немає конкуренції, можливості отримати найнижчу пропозицію“, – пояснив посадовець.

Нагадаємо, у ніч проти 7 травня в наслідок прямого влучання російської ракети згорів Національний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter